ГоловнаСвіт

Понад 70% росіян вважають, що влада дотримується Конституції РФ, при цьому 40% ніколи її не читали, - опитування

Про те, що 12 грудня в РФ відзначають День Конституції, пам'ятає 61% опитаних.

Понад 70% росіян вважають, що влада дотримується Конституції РФ, при цьому 40% ніколи її не читали, - опитування
Конституция России

76% росіян вважають, що влада Російської Федерації дотримується Конституції РФ, при цьому 42% заявили, що ніколи не читали Основного закону країни.

Про це свідчать результати соцопитування "Левада-центру".

Про те, що 12 грудня в Росії відзначають День Конституції, пам'ятає 61% респондентів. Це найнижчий показник за останні роки, ще у 2010 році про цю дату пам'ятали 75%.

Більшість росіян зізнаються, що або погано знають зміст головного документа, або ніколи його не читали. Останніх виявилося 42%. Ще 23% зазначають, що знають її "досить погано", а 26% читали, але нічого не пам'ятають. І лише 9% опитаних знають і орієнтуються у зведенні правил.

18 відсотків опитаних росіян упевнені, що влада Конституції не дотримується.

Нагадаємо, Конституцію РФ було прийнято 12 грудня 1993 року всенародним голосуванням. У 1994 році день 12 грудня оголосили державним святом і неробочим днем. Однак у 2004 році Держдума РФ прийняла поправки до Трудового кодексу РФ, згідно з якими з 2005 року День Конституції перестав бути вихідним і був зарахований до пам'ятних дат Росії.

У 2016 році в День Конституції РФ за публічне читання основного закону було затримано шістьох осіб. Одного з затриманих оштрафували на 250 тис. рублів.

Торік Росія написала проект конституції для Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram