ГоловнаСвіт

ПАРЄ ухвалила рішення, що послаблює санкції проти Росії

Представники Росії зможуть брати участь у виборах, але не впливати на рішення і резолюції.

ПАРЄ ухвалила рішення, що послаблює санкції проти Росії
Парламентская ассамблея Совета Европы
Фото: kapital.com

Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи обмежив рівень допустимих санкцій для національних делегацій, відтак послабив попереджувальні заходи для Росії. Про це пише "Європейська правда".

"У разі оскарження прав національної делегації ПАРЄ не може ставити під сумнів право депутатів брати участь у виборах старших посадових осіб Ради Європи... оскільки Асамблея не може втручатися у виконання Статуту РЄ та Європейської конвенції з прав людини", - пояснили в Асамблеї.

Тож жодна національна делегація, включаючи російську, не може бути усунена від участі у виборах генсека Ради Європи (відбудуться 2019 року), комісара РЄ з прав людини (вибори відбулися торік, РФ не брала в них участі), президента ПАРЄ (вибори проводять щорічно) і суддів ЄСПЛ.

"Зауважимо, що для участі в таких виборах Росія повинна визначити перелік своєї делегації і передати його в Страсбург. В останні три роки Росія цього не робить, уникаючи формального продовження накладених проти неї санкцій. У такому разі російські депутати не зможуть брати участь у перелічених виборах. Також важливо, що для України ключове значення має обмеження право голосу РФ під час ухвалення резолюцій та інших рішень ПАРЄ, ці санкції комітет не поставив під сумнів", - йдеться в замітці.

Рішення комітету набуває чинності негайно.

Нагадаємо, в березні 2019 року Європарламент розгляне рішення про призупинення дії Угоди про партнерство та співробітництво (УПС) з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram