ГоловнаСвіт

Сейм Литви запропонував змінити стратегію стримування російської агресії

Захід повинен виставляти вимоги Росії, а не реагувати на її випади.

Сейм Литви запропонував змінити стратегію стримування російської агресії
Фото: Aspekty.net

Сейм Литви 10 грудня ухвалив резолюцію, в якій закликав фактично змінити стратегію Заходу щодо стримування російської агресії.

За резолюцію, яка пов'язана з нападом РФ на українські кораблі в Чорному морі, проголосували 79 членів литовського парламенту, двоє утрималися, пише "Делфі".

Парламентарії пропонують перейти від реагування на випади Росії до переліку конкретних дій, які вона повинна виконати, а у разі їх невиконання застосувати більш ефективні і широкі санкції.

Такими вимогами, на думку литовських депутатів, можуть бути передавання Керченської протоки і окупованих Росією територій під контроль ООН, звільнення політичних в'язнів і військовополонених громадян України.

Якщо це не буде зроблено, йдеться в резолюції, то "повинні бути негайно застосовані всебічні санкції, зокрема ті, що поширюються на газовий, нафтовий і фінансовий сектори, включаючи і виключення Росії з системи SWIFT".

Нагадаємо, що Литва стала першою країною, яка ввела санкції за напад на українські кораблі.

25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людини - доставили в Сімферополь, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли до Москви, де вони перебувають і зараз. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, що межують з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено військовий стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram