ГоловнаСвіт

На парламентських виборах у Вірменії переміг блок Пашиняна

Очолюваний в.о. прем'єра блок "Мій крок" набрав понад 70% голосів.

На парламентських виборах у Вірменії переміг блок Пашиняна
Никол Пашинян
Фото: EPA/UPG

На позачергових парламентських виборах у Вірменії перемагає блок "Мій крок" під керівництвом в.о. прем'єра республіки Нікола Пашиняна.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

До парламенту Вірменії проходять блок "Мій крок", який набрав 70,45% голосів, а також партії "Процвітаюча Вірменія" (8,37%) і "Світла Вірменія" (6,37%), повідомили в ЦВК за підсумками підрахунку бюлетенів з усіх 2010 дільниць.

У перших в історії країни дострокових парламентських виборах узяли участь два блоки і дев'ять партій. Щоб пройти в парламент, партія повинна була набрати більш ніж 5% голосів, а блок - більш ніж 7%. У парламенті, за законом, повинні бути представлені щонайменше три політичні сили.

Правляча, а нині опозиційна Республіканська партія Вірменії вперше не пройшла в нацзбори країни, набравши 4,7% голосів. Партія була представлена в парламенті з моменту заснування законодавчого органу в 1995 році.

Виборчі дільниці у Вірменії відкрилися о восьмій годині ранку для більш ніж 2,5 млн виборців. За даними ЦВК, явка становила 48,63%. Це значно нижче, ніж на попередніх парламентських виборах у жовтні 2017 року. Тоді на дільниці прийшли понад 60% виборців.

Нагадаємо, це перші позачергові парламентські вибори в країні. Їх називають завершенням вірменської оксамитової революції - масових акцій протесту в Вірменії в квітні-травні цього року, які призвели до відходу Сержа Саргсяна з посади прем'єра.

8 травня на тлі протестів парламент затвердив на посаді голови уряду Пашиняна. Але в законодавчому органі країни в Республіканської партії, як і раніше, залишалася майже половина депутатів і найбільша фракція.

Проведення позачергових парламентських виборів було одним з ключових обіцянок Пашиняна ще під час весняних протестів у Вірменії. Щоб домогтися розпуску нинішнього парламенту і призначення позачергових виборів, 16 жовтня він подав у відставку, але залишився в.о. прем'єр-міністра.

Вибори були призначені після того, як парламент двічі відхилив формально висунуту кандидатуру Пашиняна. Парламентські фракції не стали висувати своїх кандидатів.

Детальніше про ситуацію у Вірменії читайте в статті "Назад дороги немає: революція у Вірменії продовжується".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram