ГоловнаСвіт

У Польщі суд зобов'язав Валенсу попросити вибачення у Качинського

Частину звинувачень проти Валенси суд не підтримав.

У Польщі суд зобов'язав Валенсу попросити вибачення у Качинського
​Лех Валенса
Фото: thefamouspeople.com

Суд у Польщі зобов'язав колишнього лідера руху "Солідарність" і екс-президента країни Леха Валенсу попросити вибачення у глави правлячої партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського.

Валенса звинуватив Качинського в діях, що побічно сприяли авіакатастрофі у 2010 році під Смоленськом, в якій загинув колишній президент країни і брат Ярослава, Лех Качинський, передає Радіо Свобода.

Суд у Гданську постановив, що звинувачення зачепили честь та гідність лідера "Права і справедливості", оскільки не існує жодних доказів його провини в тому, що трапилося.

Валенса в серії постів у Фейсбуці стверджував, що за годину до трагедії Ярослав Качинський дзвонив своєму братові і намагався його переконати в необхідності зробити посадку в смоленському аеропорту. Суддя Вероніка Клавонн визнала ці твердження необґрунтованими, оскільки не існує жодного запису розмови Ярослава Качинського зі своїм братом. Крім того, немає доказів того, що така розмова взагалі була.

Суд, однак, не підтримав частину звинувачень проти Валенси, які сформулювали адвокати Ярослава Качинського. Зокрема, колишнього лідера "Солідарності" не зобов'яжуть вибачатися за твердження, що Ярослав Качинський психічно хворий. Суд також звільнив Валенсу від виплати компенсації в розмірі 30 тисяч злотих (близько 500 тисяч рублів).

Рішення виніс суд першої інстанції, воно може бути оскаржене обома сторонами конфлікту.

10 квітня 2010 року під Смоленськом сталася авіакатастрофа, у якій загинув президент Польщі Лех Качинський і всі інші 95 осіб, що перебували на борту урядового літака. Серед пасажирів судна були депутати парламенту, міністри та інші відомі громадські діячі Польщі, які прямували в Катинь, розташовану неподалік від Смоленська. Там проходили жалобні заходи, пов'язані з 70-ми роковинам розстрілу польських офіцерів агентами НКВС.

Після трагедії польські націоналісти і консерватори в "Праві і справедливості" стверджували, що літак впав в результаті теракту, організованого російською владою. Ліберали ж вважали авіакатастрофу нещасним випадком, спричиненим помилками як польського екіпажу, так і диспетчерів у Смоленському аеропорту. Своєю чергою, Лех Валенса, який перебуває у конфлікті з головою "Права і справедливості", стверджував, що загиблий Лех Качинський, незважаючи на погані метеоумови, намагався змусити пілотів судна приземлитися в Смоленську, що дозволило б йому взяти участь в заходах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram