ГоловнаСвіт

Єврорада готова штрафувати провайдерів, які не відключають доступ до екстремістського контенту в інтернеті

Постачальників послуг зв'язку можуть зобов'язати видаляти контент протягом години після скарги або розпорядження влади.

Єврорада готова штрафувати провайдерів, які не відключають доступ до екстремістського контенту в інтернеті
Евросовет разширяет методы борьбы с терроризмом
Фото: Depositphotos\peshkova

Рада ЄС погодила свою позицію для переговорів з Європарламентом щодо протидії екстремізму в інтернеті; запропоновані Радою правила зобов'язують провайдерів відключати доступ до екстремістського контенту протягом години після розпорядження влади, в іншому випадку їм загрожує штраф до 4% від річного обігу.

"Провайдерам необхідно буде видаляти терористичний контент або відключати доступ до нього протягом однієї години після отримання розпорядження влади про видалення. Якщо постачальник послуг хостингу не виконує розпорядження про видалення, він може отримати максимальний штраф у розмірі 4% від свого глобального обігу за попередній рік", - йдеться в комюніке Євроради, ухваленому сьогодні.

Пропоновані правила застосовуються до компаній, що надають послуги хостингу в ЄС, незалежно від того, чи мають вони свої базові офіси в державах-членах союзу. Крім того, провайдери повинні будуть застосовувати певні правила, щоб запобігти поширенню терористичного контенту під час надання своїх послуг. Від них також зажадають активних заходів щодо недопущення повторної появи контенту, який раніше було видалено.

Водночас "пропоновані правила також гарантують дотримання прав звичайних користувачів і підприємств, включаючи свободу вираження думок, а також свободу інформації та ведення бізнесу". Зокрема, мова йде про вимогу, щоб компанії, які надають послуги хостингу, передбачили "ефективні механізми, що дозволяють користувачам, чиї дані були видалені, подати скаргу".

"Онлайн-контент терористів відіграв основну роль майже в кожному теракті, який ми бачили в Європі. Наш обов'язок - максимально ефективно захищати наших громадян. Цією домовленістю ми хочемо дати сильний сигнал інтернет-компаніям про нагальність вирішення цієї проблеми", - заявив глава МВС Австрії Герберт Кікль, слова якого наводяться в комюніке.

На підставі отриманого мандата керівництво Ради ЄС зможе почати переговори з Європейським парламентом після того, як той визначить свою позицію.

Нагадаємо, цього року в країнах Європи почастішали випадки індивідуального тероризму, коли напад здійснює одна людина, наприклад, з ножем, а також випадки навмисного наїзду автомобілів і вантажівок у натовп людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram