ГоловнаСвіт

Американський сенатор закликав НАТО відправити кораблі в Чорне море і надати Україні зброю

"Путін поважає силу і дії. Він не зупиниться, поки його не зупинять".

Американський сенатор закликав НАТО відправити кораблі в Чорне море і надати Україні зброю
Джон Баррассо
Фото: скриншот видео

Американський сенатор-республіканець Джон Баррассо закликав США і НАТО направити кораблі в Чорне море і надати Україні зброю.

Про це він заявив в ефірі телеканалу NBC, повідомляє "Голос Америки".

На думку Баррассо, ці дії продемонструють народу України підтримку США і покажуть Росії, що потрібно дотримуватися міжнародного права.

"Путін поважає силу і територію. Слова для нього небагато важать, а ось дії - так. Вважаю, ми повинні робити більше", - додав сенатор.

Політик також схвально відгукнувся про рішення президента Дональда Трампа скасувати зустріч з Володимиром Путіним, яка планувалася на ці вихідні в Аргентині.

Баррассо закликав США надати Україні зброю для протиповітряної оборони, а також для оборони проти нападів з моря.

"Ми надали їм протитанкову зброю, повинні надати і протиповітряну зброю, а також зброю, щоб протистояти нападу кораблів", - заявив сенатор.

"Путін поважає силу і дії. Він не зупиниться, поки його не зупинять. Він чує запах страху. Повинно бути потужне стримування, а не просто розмови з Путіним. Він хитрий, агресивний, він знаходить слабкі місця і використовує їх", - додав Баррассо.

Основна потужність Путіна, на думку сенатора, зводиться до трьох сфер: цифрової, енергетичної і військової. Тому він закликав розвивати енергетику в США, а також закликав Німеччину заблокувати "Північний потік-2".

"Ми повинні робити все можливе, щоб ставати більш незалежними і домінувати в енергетиці. Також, вважаю, повинні залучати НАТО. Меркель має зупинити будівництво трубопроводу "Північний потік-2", адже він означає залежність від російських енергоресурсів", - заявив він.

Нагадаємо, генеральний секретар Єнс Столтенберг раніше заявив, що НАТО уважно моніторить ситуацію з безпекою в Чорному морі і збільшує свою військову присутність у регіоні.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких були 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву. Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях до 26 грудня 2018 року.

Президент України Петро Порошенко також заявляв про те, що одним з можливих варіантів підтримки України в ситуації, яка склалася в акваторії Азовського і Чорного морів, може бути заходження в Чорне море кількох кораблів НАТО.

Відзначимо, що уряд Німеччини відхилив заклик українського посла посилити тиск на Росію і відправити німецькі військові кораблі в Чорне море. За його словами, "зараз найголовніше - стриманість і діалог".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram