ГоловнаСвіт

У Швейцарії на два роки зупинили Великий адронний колайдер

Прискорювач часток модернізують, підвищивши його світність удвічі.

У Швейцарії на два роки зупинили Великий адронний колайдер
Фото: aquatek-filips.livejournal.com

Учені й інженери заглушили Великий адронний колайдер і наступні два роки присвятять його модернізації і ремонту. Про це пише N+1.

У результаті оновлення систем прискорювача майже вдвічі зросте його світність, що дозволить перетворити його на Великий адронний колайдер високої світності - High Luminosity LHC, скорочено HL-LHC.

У "трубі" ВАК фізики зіштовхують зустрічні пучки протонів, розігнаних до енергій майже 7 тераелектронвольтів. Те, що відбувається під час зіткнення, фіксують детектори, після чого вчені аналізують отримані дані, намагаючись відшукати відхилення від прогнозів теорії - стандартної моделі. Щоб підвищити шанси відшукати таку аномалію, потрібно або збільшувати число експериментів і загальної статистики, або підвищувати енергію зіткнень. HL-LHC повинен зробити перше шляхом збільшення щільності "купки" протонів, які розганяються в прискорювачі.

Колайдер оновлять майже 130 новими надпровідними магнітами, сумарне поле яких сягне 11,5 тесла, а також більш досконалою системою електроживлення. Поруч із прискорювачем побудують нові порожнини і технологічні тунелі, встановлять кріогенне устаткування і системи вентиляції.

Після подальшої модернізації за 2026-2036 роки вчені мають намір зібрати на HL-LHC удесятеро більше даних, ніж за весь час роботи ВАК.

Нагадаємо, колайдер побудували на 100-метровій глибині під територіями Франції і Швейцарії, це кільцевої тунель завдовжки 27 кілометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram