ГоловнаСвіт

Європарламент виступає за скасування "Північного потоку - 2"

Такий заклик міститься в проекті доповіді, яка ляже в основу нової резолюції.

Європарламент виступає за скасування "Північного потоку - 2"
Трубы поставлены для строительства *Северного потока 2*, Котка, Финляндия
Фото: Financial Tribune

Європарламент виступає за зупинку будівництва  газопроводу "Північний потік - 2".

Такий заклик, пише "Німецька хвиля", міститься в проекті доповіді про стан відносин з Росією, опублікованому на сайті парламенту ЄС у суботу, 1 грудня.

У ньому російський проект описано як такий, що підсилює залежність Євросоюзу від постачання російського газу, що загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також іде врозріз із енергетичною політикою ЄС.

Європарламент також вимагає припинити дію угоди про партнерство та співпрацю, яка була укладена між ЄС і Росією 1997 року, після чого щороку продовжувалася. Необхідно переглянути умови, на яких базуються відносини між ЄС і Росією, вважають євродепутати. На їхню думку, співпраця має відбуватися тільки в тих галузях, які "є необхідним і являють взаємний інтерес", при цьому мають дотримуватися гарантії безпеки для ЄС і сусідніх з ним країн.

Крім того, Європарламент висловлюється за затвердження на рівні ЄС аналога "акта Магнітського", який був уперше прийнятий у США 2012 року і передбачає санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципу верховенства права у РФ.

Водночас у документі, який ляже в основу нової резолюції Європарламенту, зазначається, що Росія "у недалекому майбутньому залишається ключовим економічним партнером Євросоюзу".

Газопровід "Північний потік 2" (Nord Stream 2) має пройти Балтійським морем, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі, його довжина становить понад 1,2 тис. км. Пропускна спроможність становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже на 10 млрд євро. Учасники консорціуму - "Газпром", Engie, OMV, Shell, BASF і Uniper.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram