ГоловнаСвіт

США, Канада і Мексика підписали нову торговельну угоду на заміну NAFTA

Трамп назвав це одним із найважливіших договорів в історії США.

США, Канада і Мексика підписали нову торговельну угоду на заміну NAFTA
Фото: www.ukrinform.ru

Президент США Дональд Трамп, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і президент Мексики Енріке Пенья Ньєто в п'ятницю, 30 листопада, підписали нову торговельну угоду на заміну NAFTA (North American Free Trade Agreement).

Це сталося в кулуарах саміту "Великої двадцятки" (G-20).

"Голос Америки" пише, що новий пакт стане правовою підставою для торгівлі між трьома країнами, річний обсяг якої становить близько $1,2 трлн.

Трамп неодноразово критикував NAFTA, називаючи її "найжахливішою торговою угодою в історії" і покладаючи на договір провину за скорочення робочих місць у США починаючи з 1994 року, коли цю угоду було укладено.

Новий документ президент США назвав "прикладом угоди, яка назавжди змінить ситуацію в міжнародній торгівлі".

Водночас Джошуа Мельцер, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса, говорив раніше в інтерв'ю "Голосу Америки", що не бачить особливих відмінностей між умовами нової угоди й угоди NAFTA. "Я б не називав їх абсолютно різними угодами. Цю угоду було укладено більш ніж 20 років тому, і природно, її потрібно було оновити. Ми бачимо більше протекціонізму в декількох сферах, особливо в автомобільному секторі. Але загалом це оновлення торговельної угоди, вона всеосяжна і більш позитивно вплине на інтеграцію між трьома економіками", - заявив Мельцер.

У зв'язку з цим договір, який офіційно називається USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement), також відомий як NAFTA 2.0.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram