ГоловнаСвіт

Мандат СММ ОБСЄ має бути розширено на Азовське море, - експерт

Акцент робиться на використанні політико-дипломатичного інструментарію.

Мандат СММ ОБСЄ має бути розширено на Азовське море, - експерт
Фото: EPA/UPG

Київ буде використовувати всі можливі міжнародні майданчики для тиску на РФ в ООН, ОБСЄ, ЄС тощо, зокрема варто наполягати на розширенні мандата СММ ОБСЄ на Азовське море.

Про це йдеться в статті "Азовське протистояння. Продовження".

"Одним з подальших шляхів розвитку подій може бути розширення мандату СММ ОБСЄ на Азовське море. Спільне патрулювання цієї території може знизити градус напруги і не допустити подальшої ескалації", - пише Антон Міхненко.

Крім того, денонсація Договору між Україною та РФ про використання Азовського моря і Керченської протоки дозволить встановити 12-мильну зону і повністю контролювати її, а порядок використання Керченської протоки і нейтральних вод в Азовському морі повернути в поле дії міжнародного морського права.

Агресія Росії в Керченській протоці - крайня межа системи міжнародних відносин

Що стосується активного військового протистояння між Україною і РФ на морі, то у теперішній ситуації це навряд чи можливо, через недостатні українські можливості та ресурси. Тому офіційний Київ буде використовувати всі можливі міжнародні майданчики для тиску на РФ в ООН, ОБСЄ, ЄС тощо.

Експерт вважає, що незважаючи на те, що у відповідь на російські дії Збройні Сили України приведені в повну бойову готовність, "ніхто не збирається ні на кого нападати". "Фактично, Україна демонструє готовність до рішучих дій, проте акцент, безумовно, робиться на використанні політико-дипломатичного інструментарію", - йдеться в тексті.

Експерт наголошує, що дії РФ несуть в собі загрозу повномасштабного військового конфлікту і безпеки для держав всього Чорноморського регіону. "Якщо світова спільнота не відреагує на дії Кремля на Азовському морі, РФ продовжить свою політику вже з блокування України на Чорному морі, а це означає що ескалацію напруги варто чекати вже на східному фланзі НАТО", - написав Міхненко.

Як повідомлялося, російські військові атакували українські катери, які 25 листопада спробували пройти з Чорного в Азовське море, але не були пропущені через Керченську протоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram