ГоловнаСвіт

Поліція Парижа застосувала сльозогінний газ і водяні гармати до протестувальників (оновлено)

Акції протесту проти підвищення цін на паливо тривають в країні більш ніж тиждень.

Поліція Парижа застосувала сльозогінний газ і водяні гармати до протестувальників (оновлено)
Фото: twitter.com/gener_usuga

На Єлисейських полях в Парижі зібралися кілька сотень людей, які виступають проти підвищення цін на паливо. Поліція почала застосовувати сльозогінний газ і водяні гармати.

Як інформує BFM TV, сльозогінний газ застосували проти прихильників ультраправих, які спробували потрапити в охоронювані закриті поліцією зони. Демонстранти планували пройти до президентського палацу.

Про постраждалих не повідомляється.

Акцію проводить рух "Жовті жилети". Люди вимагають відставки президента Франції Еммануеля Макрона. Дехто виконує "Марсельєзу".

За інформацією паризької поліції, в суботу, 24 листопада, в Парижі очікують до 30 тисяч протестувальників. До них також планують приєднатися ті, хто виступає проти сексуального насильства. Поліція посилила роботу.

Напередодні французька поліція затримала в місті Анже на заході країни 45-річного чоловіка, який вимагав зустрічі демонстрантів з Макроном. Він мав зі собою гранату, яка, за висновком експертів, могла вибухнути.

Оновлення 16:20. Міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер поклав відповідальність за зіткнення на Єлисейських полях у Парижі на лідера ультраправого "Національного об'єднання" Марін Ле Пен. Про це пише AFP.

Поліція зіткнулася з групами повстанців, які, зокрема, відреагували на заклик Ле Пен "і хотіли напасти на установи країни так само, як вони хочуть атакувати законодавців", сказав міністр.

Ле Пен відкинула зауваження, сказавши, що вона ніколи не закликала до насильства. За її словами, уряд намагається зробити її "цапом відбувайлом".

Кастанер заявив, що до пізнього ранку по всій Франції на протести вийшли 23 тис. осіб порівняно з приблизно 124 тисячами минулої суботи.

Він додав, що 8 тисяч осіб вийшли на вулиці в Парижі, і близько 5 тисяч - на Єлисейські поля.

Поліція також повідомила, що заарештувала 8 осіб за метання предметів.

Масові акції протесту почалися минулої суботи по всій території Франції. Жителі країни блокують дороги, перешкоджають руху вантажних автомобілів і перекривають доступ до паливних фабрик і складів. Вони виступають проти податків на бензин і дизельне паливо, які ввів уряд Макрона з метою перевести людей на екологічні види транспорту. Всього в акціях брали участь близько 300 тисяч осіб по всій країні. Кілька сотень людей постраждали, одна жінка загинула.

На тлі непопулярної політики рейтинг президента Франції Еммануеля Макрона обвалився до рекордного мінімуму і становить 25%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram