ГоловнаСвіт

Президент Ірану закликав мусульман всього світу об'єднатися проти США

"Підкорятися Заходу на чолі з Америкою - це зрада нашої релігії".

Президент Ірану закликав мусульман всього світу об'єднатися проти США
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Президент Ірану Хасан Рухані закликав мусульман у всьому світі об'єднатися проти Сполучених Штатів. Про це пише Reuters.

"Підкорятися Заходу на чолі з Америкою - це зрада нашої релігії та майбутніх поколінь цього регіону", - заявив Рухані на міжнародній конференції з ісламської єдності в Тегерані в прямому ефірі на державному телебаченні.

"У нас є вибір: або розгортати червоні килими для злочинців, або жорстко виступати проти несправедливості і залишатися вірними нашому пророкові, нашому Корану і нашому ісламу", - сказав лідер Ірану.

Reuters наголошує, що Рухані чітко натякнув на тісні зв'язки США із Саудівською Аравією та іншими країнами Перської затоки.

Іран і Саудівська Аравія є регіональними конкурентами і підтримують протиборчі сторони у військових конфліктах в Сирії та Ємені, нагадує агентство.

"Ми готові захищати інтереси саудівського народу від тероризму, агресії та наддержав, і ми не вимагаємо 450 млрд доларів, щоб це зробити", - сказав Рухані, посилаючись на контракти Саудівської Аравії із США.

Трамп раніше подякував владі Саудівської Аравії за нинішні високі обсяги видобутку нафти, які призвели до падіння цін на неї. Як відомо, нафта і нафтопродукти - головний експортний ресурс Ірану.

Як відомо, в 2015 році Великобританія, Німеччина, Китай, Росія, Франція і США з одного боку та Іран - з іншого підписали ядерну угоду. Вона передбачала зняття з Тегерана економічних санкцій США та ЄС в обмін на згортання іранською владою ядерної програми. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з цієї угоди, а потім Вашингтон розширив санкції проти Тегерана. Інші учасники угоди не підтримали США. Євросоюз заявив, що захистить інтереси європейських компаній, що інвестують в Іран, і буде виконувати спільний план дій щодо іранської ядерної програми.

У травні США пред'явили 12 вимог, які Іран повинен виконати, щоб уникнути санкцій. Серед них - відмова від збагачення урану, припинення ракетної програми і доступ ядерних інспекторів до всієї території країни.

Держсекретар США Майк Помпео також закликав Іран припинити допомагати терористичним групам на Середньому Сході і хуситам в Ємені, забрати війська із Сирії та відмовитися від "поведінки, що загрожує сусідам".

У липні президент Ірану заявив, що Тегеран може заблокувати експорт нафти з перської затоки, якщо його власний експорт зупиниться через санкції США.

На початку листопада США відновили санкції проти Ірану, зняті в 2015 році. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram