ГоловнаСвіт

Франція ввела санкції проти 18 саудівських чиновників через вбивство Хашоггі

Раніше санкції проти саудитів ввели США і Німеччина.

Франція ввела санкції проти 18 саудівських чиновників через вбивство Хашоггі
Джамаль Хашогги
Фото: Стоп-кадр видео

Уряд Франції в четвер, 22 листопада, ввів санкції проти 18 підданих Саудівської Аравії у зв'язку зі справою про вбивство журналіста Джамаля Хашоггі, передає Reuters.

"Вбивство Хашоггі є надзвичайно важким злочином, спрямованим проти свободи преси і основоположних прав", - йдеться в поширеній заяві Міністерства закордонних справ Франції.

Вісімнадцяти особам, які є громадянами Саудівської Аравії, заборонено відвідувати територію Франції і всього Євросоюзу. У відомстві не називають прізвища людей, проти яких були введені санкції, але у заяві наголошується, що цей крок був узгоджений з європейськими партнерами, зокрема з Німеччиною.

Франція вимагає, щоб всі обставини вбивства були розкриті, і очікує прозорої і детальної відповіді від Саудівської влади. У зовнішньополітичному відомстві Франції також додали, що залежно від перебігу розслідування вбивства "ці тимчасові заходи (санкції – ред.) можуть бути розглянуті або розширені".

Раніше аналогічну заборону ввела влада Німеччини і США. В уряді ФРН у зв'язку з вбивством Хашоггі також припинили постачання озброєння в Саудівську Аравію. Також експорт військового обладнання в Аравію зупинила Данія.

Хашоггі, який втік із Саудівської Аравії і мав посвідку на проживання в США, де писав критичні статті про свою країну для газети The Washington Post, зник 2 жовтня після того, як увійшов у саудівське консульство в Стамбулі. Він планував отримати документ про розлучення для того, щоб укласти новий шлюб.

Турецька влада заявила, що журналіста катували і вбили в консульстві. Місцева генеральна прокуратура за підсумками розслідування дійшла висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства. Його задушили відразу після того, як він увійшов до будівлі дипмісії. Після вбивства тіло журналіста було розчленовано і знищено.

Саудівська Аравія спочатку заперечувала звинувачення і стверджувала, що журналіст залишив будівлю через чорний хід і що його вихід (на відміну від моменту, коли він заходив у будинок) просто не потрапив на камери відеоспостереження. Однак пізніше саудівська влада визнала смерть журналіста під час бійки в консульстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram