ГоловнаСвіт

Поставки газу по "Турецькому потоку" підуть в Угорщину і Словаччину в обхід України

Газ в Угорщину піде з 2021 року, до Словаччини - в другій половині 2022 року.

Поставки газу по "Турецькому потоку" підуть в Угорщину і Словаччину в обхід України
Фото: EPA/UPG

Російський газовий монополіст "Газпром" вибрав маршрут поставок газу в Європу другою ниткою "Турецького потоку" - через Болгарію, Сербію, Угорщину та Словаччину.

Про це повідомила російська газета "Коммерсантъ" із посиланням на матеріали газотранспортних операторів цих країн.

Матеріали були опубліковані в жовтні-листопаді в рамках процедури бронювання майбутніх потужностей (open season). Ця процедура передбачена законодавством Євросоюзу (NC CAM) і необхідна для будівництва нових газопроводів.

Так, за даними видання, в Болгарію і Сербію газ піде з 2020 року, в Угорщину - з 2021-го, до Словаччини - в другій половині 2022 року. "Булгартрансгаз" у грудні планує провести аукціон на предмет майбутніх потужностей газопроводів на вході в болгарську систему з Туреччини і виході в Сербію.

Угорщина, Словаччина і Австрія в жовтні вже провели аукціон з бронювання нових потужностей з жовтня 2022 року на сім років.

Нагадаємо, "Турецький потік" - проект газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море. Перша нитка призначена для турецького ринку, друга - для країн Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної нитки - 15,75 млрд куб. м газу в рік. Будівництвом морської ділянки газопроводу, яке почалося 7 травня 2017 року, займається компанія South Stream Transport B.V. (100-процентне дочірнє товариство ВАТ "Газпром").

Раніше президент РФ Володимир Путін також говорив, що одне з сухопутних відгалужень трубопроводу "Турецький потік" може пройти через Угорщину.

19 листопада Росія завершила спорудження підводної частини газопроводу - двох ниток загальною довжиною 1820 км, які проходять по дну Чорного моря з РФ до Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram