ГоловнаСвіт

Польща готова відмовитися від спірної судової реформи на вимогу ЄС

Всі зачеплені законом судді зможуть повернутися до своєї колишньої роботи.

Польща готова відмовитися від спірної судової реформи на вимогу ЄС
Фото: EPA/UPG

Правляча польська націонал-консервативна партія "Закон і справедливість" (ЗіС) в середу, 21 листопада, представила проект закону, що змінює деякі положення спірної судової реформи.

Про це повідомляє Немецкая волна.

Зокрема, передбачається скасувати пункт, згідно з яким вік виходу членів Верховного суду на пенсію знижувався з 70 до 65 років. Раніше Європейський суд юстиції зажадав від Варшави негайно призупинити застосування цього пункту.

Прийнята в липні реформа привела до звільнення близько 40 відсотків діючих членів Верховного суду, включаючи голову - 66-річну Малгожату Герсдорф. Та назвала прийнятий законопроект "чищенням" і відмовилася покидати свій пост, зіславшись на конституцію країни. Критики закону угледіли в ньому спробу уряду взяти судову систему під свій контроль.

Якщо запропонований законопроект буде затверджений парламентом, де ЗІС має більшість, і підписаний президентом Польщі Анджеєм Дудою, всі порушені законом судді зможуть повернутися до своєї колишньої роботи, "як якби вони ніколи і не йшли", заявив журналістам депутат польського парламенту Марек Аст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram