ГоловнаСвіт

У Росії вирішили виправдати введення радянських військ у Афганістан 1979 року

Офіційну заяву планують прийняти напередодні 30-ї річниці виведення військ - 15 лютого.

У Росії вирішили виправдати введення радянських військ у Афганістан 1979 року
Фото: tvzvezda.ru

До 30-річчя виведення радянських військ з Афганістану у Держдумі Росії готують заяву і постанову про перегляд політичних оцінок війни в Афганістані.

Як повідомляє "Інтерфакс", проект документа схвалено на З'їзді народних депутатів РФ у середу.

У Держдумі вважають несправедливим засудження введення радянських військ в Афганістан у 1979 році, про що йшлося у постанові радянських депутатів через 10 років.

"У грудні 89-го року напередодні десятиліття введення радянських військ у Афганістан З'їзд народних депутатів СРСР прийняв постанову за підписом Михайла Сергійовича Горбачова з недоречним, і, на мій погляд, помилковим формулюванням", - заявив депутат від КПРФ Микола Харитонов, представляючи проект заяви.

Він також зачитав цю постанову: "З'їзд народних депутатів СРСР підтримує політичну оцінку комітету Верховної ради СРСР з міжнародних справ про рішення щодо введення радянських військ у Афганістан у 1979-му році і вважає, що це рішення заслуговує морального і політичного засудження".

"У мене мимоволі виникає питання, чи є хто-небудь у цій аудиторії, хто вважає так само? Я думаю, що серед депутатів Держдуми сьомого скликання, які часом мають полярно протилежні позиції з багатьох питань залежно від своїх політичних поглядів, у цьому питанні буде одна думка", - сказав Харитонов.

Під бурхливі оплески учасників слухань він представив проект заяви, яку, за його словами, планують ухвалити напередодні 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану - 15 лютого 2019 року.

Харитонов при цьому заявив про кілька "принципових позицій" - в першу чергу про те, що рішення про введення військ було прийнято саме СРСР. Він додав, що "ніякі аргументи про те, що це була інша держава, недоречні".

"По-перше, ми є правонаступниками СРСР, по-друге, низка прийнятих норм народних депутатів СРСР діє на території Російської Федерації і сьогодні", - пояснив він.

Також у проекті заяви йдеться, що рішення про введення радянських військ у Афганістан приймалося у повній відповідності до норм міжнародного права. Також документ звертає увагу, що це рішення "приймалося згідно з договором про дружбу, добросусідство і співробітництво між СРСР і Демократичною республікою Афганістан з урахуванням прохань афганського керівництва того часу, які надходили неодноразово, про пряме радянське втручання у конфлікт".

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко порівняв вторгнення СРСР до Афганістану з війною на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram