ГоловнаСвіт

Сенатори США закликали не призначати головою Інтерполу російського генерала Прокопчука

"Це те саме, що лисицю зробити відповідальною за курник".

Сенатори США закликали не призначати головою Інтерполу російського генерала Прокопчука
Александр Прокопчук
Фото: day.org.ru

Чотири сенатори США звернулися до президента Дональда Трампа і Генеральної асамблеї Інтерполу з закликом не призначати російського генерал-майора Олександра Прокопчука на посаду президента Міжнародної організації кримінальної поліції.

Про це йдеться в їхній спільній заяві, опублікованій на сайті сенатора-республіканця Роджера Вікера, яку також підписали республіканець Марко Рубіо і представники демократів Джин Шахін і Кріс Кунс.

"Це те саме, що лисицю зробити відповідальною за курник", - ідеться в заяві.

Сенатори наголошують, що РФ неодноразово порушувала правила Інтерполу, використовуючи його для зведення рахунків і переслідування політичних опонентів, дисидентів і журналістів.

"Прокопчук особисто брав участь у здійсненні цієї стратегії залякування, спрямованої на ослаблення демократичних інститутів і зміцнення авторитарного режиму Путіна", - йдеться в повідомленні.

Рішення про проведення виборів нового президента Інтерполу було прийнято після того, як у жовтні зник діючий голова цієї поліцейської організації Мен Хунвей. Згодом з'ясувалося, що він перебуває в Китаї, де проти нього триває розслідування у справі про корупцію.

Нагадаємо, вибори нового голови Інтерполу пройдуть 21 листопада в Дубаї. Колишній співробітник МВС РФ і діючий віце-президент міжнародної кримінальної поліції Олександр Прокопчук, підозрюваний у зв'язках з російською розвідкою, є одним із кандидатів на цю посаду.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Україна може призупинити членство в Інтерполі, якщо її очолить росіянин. Проти призначення Прокопчука також виступила російська опозиція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram