ГоловнаСвіт

Найманці російських ПВК звернулися до міжнародного суду

За даними ветеранських організацій, втрати ПВК обчислюються сотнями.

Найманці російських ПВК звернулися до міжнародного суду
Фото: СБУ

Найманці російських приватних військових компаній (ПВК) і ветерани збройних сил і бойових дій звернулися до Міжнародного кримінального суду з вимогою порушити справу проти організаторів ПВК і тих, хто їм допомагає.

Про це повідомив голова комітету Загальноросійського офіцерського зібрання Євген Шабаєв, інформує "Радіо Свобода".

Звернення до прокурора МКС Фату Бенсуди підтримали 357 делегатів з 52 регіонів РФ, які представляють 18 загальноросійських і міжрегіональних громадських організацій. Як випливає з документа, втрати ПВК, за даними ветеранських організацій, обчислюються сотнями.

"Ми, громадяни РФ, ветерани збройних сил і бойових дій, спираючись на статтю 15 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, просимо порушити розслідування на підставі викладеної нижче інформації про злочини, що підпадають під юрисдикцію суду", - йдеться у зверненні.

Автори звернення стверджують, що "з російськими найманцями укладають юридично нікчемні договори, які не регламентують роботу в умовах бойових дій".

"Фактично цивільних осіб вводять в оману і вивозять з країни постійного проживання з метою незаконного використання у військових цілях. Оскільки ситуація не змінюється протягом вже трьох років, ми просимо прокурора порушити кримінальну справу відповідно до статті 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а саме пункту "насильницьке зникнення людей", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, однією з найбільш відомих російських приватних військових компаній - "ПВК Вагнера" - керує олігарх Євген Пригожин, який має близькі особисті зв'язки з президентом РФ Володимиром Путіним.

У вересні стало відомо, що в РФ також з'явилися приватна зовнішня розвідка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram