ГоловнаСвіт

Саміт АТЕС уперше завершився без підсумкової декларації

Причина полягає в розбіжностях між США та Китаєм в питаннях міжнародної торгівлі.

Саміт АТЕС уперше завершився без підсумкової декларації
Фото: EPA/UPG

Саміт Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), що відбувався в Папуа - Новій Гвінеї, завершився в неділю без ухвалення офіційної угоди. Таке сталося вперше за майже 30-річну історію форуму, пише "Голос Америки".

Причина полягає в розбіжностях між Сполученими Штатами та Китаєм з питань міжнародної торгівлі. Як заявив прем'єр-міністр Папуа-Нової Гвінеї, що приймала саміт, Пітер О'Ніл, вони не змогли домовитися щодо низки питань. Серед розбіжностей - роль Світової організації торгівлі та її реформа. Сторони не зійшлися в тому, чи слід включити в підсумкову декларацію положення про необхідність реформи СОТ, яка не підзвітна АТЕС.

Представник Китаю Чжан Сяолон заявив, що країни-учасниці саміту залишили Папуа-Новій Гвінеї право випустити заяву від імені всіх членів АТЕС замість традиційної декларації лідерів.

Можновладний представник США, який брав участь у перемовах, заявив журналістам, що розбіжності в Китаю виникли не тільки зі США, а й з іншими країнами АТЕС. Чиновник назвав брак консенсусу "безпрецедентним".

У ході саміту США заявили, що мають намір разом з Австралією розширити військово-морську базу Ломбрум у Папуа-Новій Гвінеї. Цей крок розглядається як явна спроба протистояти чимраз більшому впливу Китаю в регіоні.

Китайський лідер Сі Цзіньпін говорив на саміті про свою флагманську ініціативу "Пояс і шлях", покликану зміцнити все ширшу мережу сухопутних і морських зв'язків з Південно-Східною Азією, Центральною Азією, Близьким Сходом, Європою та Африкою. За словами китайського лідера, з цієї ініціативи немає жодного геополітичного порядку денного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram