ГоловнаСвіт

Санкції проти Росії призвели до втрати приблизно 6% ВВП за чотири роки - Bloomberg

Ще 4% зростання ВВП Росія втратила через провал цін на нафту в 2014-2015 роках.

Санкції проти Росії призвели до того, що економіка країни додатково не зросла на 6%. До такого висновку у своєму дослідженні дійшли експерти Bloomberg.

Відповідно до економічної моделі, складеної виданням, якби проти Росії не ввели санкцій і ціни на нафту не впали б у 2014 році, російська економіка додатково зросла б на 10%. Зниження цін на сировину загальмувало зростання економіки максимум на 4%.

Втрати зростання економіки: жовте поле - через санкції, синє - через зниження цін на нафту
Фото: bloomberg.com
Втрати зростання економіки: жовте поле - через санкції, синє - через зниження цін на нафту

Аналітики визнають, що решта 6%, крім санкцій, припадають і на інші чинники, такі як структурні зміни в економічній моделі та уповільнення темпів зростання економіки на ринках, що розвиваються.

Санкції, як пише агентство, найімовірніше, не дозволять Росії досягти показника темпів зростання ВВП більш ніж 3% до 2021 року.

Фото: bloomberg.com

Росстат раніше прогнозував зростання економіки на 1,8% за підсумками 2018 року. Досягти зростання в 3% можна тільки завдяки різкому підвищенню продуктивності праці, вважають в Bloomberg.

Нагадаємо, перші санкції проти Росії міжнародні компанії ввели навесні 2014 року через приєднання Криму. Того самого року ціни на нафту різко впали. Все це призвело, зокрема, до девальвації рубля: так, навесні 2014 року за один долар давали близько 35 рублів за один євро - близько 49 рублів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram