ГоловнаСвіт

Німецьких правих популістів нелегально фінансували зі Швейцарії та Бельгії, - DW

На рахунки партії "Альтернатива для Німеччини" перед виборами надходили сумнівні пожертвування.

Німецьких правих популістів нелегально фінансували зі Швейцарії та Бельгії, - DW
Фото: medialeaks.ru

Правопопулістську "Альтернативу для Німеччини" підозрюють в отриманні нелегальних пожертвувань зі Швейцарії та з Бельгії.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Відзначають, що в країні розгорівся скандал, викликаний повідомленнями про сумнівні пожертвування, які надійшли на рахунки партії "Альтернатива для Німеччини".

У п'ятницю, 16 листопада, співголову парламентської фракції АДГ Аліс Вайдель через це можуть позбавити парламентського імунітету, якщо не надійде заперечень від голови бундестагу.

Спочатку стало відомо про таємні грошові перекази, які частинами по 8 тис. євро надходили зі Швейцарії на рахунок "рідної" парторганізації Вайдель у Баден-Вюртемберзі. Це відбувалося влітку 2017 року - незадовго до парламентських виборів у вересні, за результатами яких АДГ уперше, легко подолавши п'ятивідсотковий бар'єр, виявилася обраною в бундестаг з результатом 12,6%.

Таким чином, праві популісти сформували третю за величиною парламентську фракцію.

Усього з липня по вересень 2017 року АДГ отримала зі Швейцарії 130 тис. євро. Гроші переказувала маловідома фармацевтична фірма PWS PharmaWholSale International AG. На банківських виписках значиться, що гроші є "пожертвами на передвиборну кампанію пані Вайдель".

"Альтернатива для Німеччини" відібрала 1,2 млн голосів у партії Меркель, - DW

У ніч на 15 листопада партія розповсюдила прес-реліз, повідомивши, що 13 лютого на рахунок тієї ж партійної організації в Баден-Вюртемберзі надійшли ще 150 тис. євро. Але цього разу - з Бельгії, від якогось фонду Stichting Identiteit Europa. АДГ повідомляє, що місцевий партійний скарбник не зміг точно встановити, що це за фонд і якими мотивами він керувався, на які саме цілі пожертвував гроші. Тому замість того, щоб повідомити голову бундестагу про благодійний внесок, як це наказує закон про фінансування партій, було вирішено гроші повернути, що і зробили зворотним переказом на рахунок відправника 9 травня 2018 року. Чому на прийняття такого рішення було потрібно майже три місяці, АДГ не повідомляє.

Нагадаємо, на попередніх виборах "Альтернатива для Німеччини" не змогла потрапити до парламенту, оскільки не подолала прохідний бар'єр 5%. Однак на тлі кризи біженців антиіммігрантська риторика партії дозволила їй наростити рейтинг і зайняти третє місце на виборах з результатом 12,6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram