ГоловнаСвіт

Абе пообіцяв Путіну не розміщувати американські військові бази на Курилах, якщо їх передадуть Японії

Президенти Японії і Росії провели зустріч у Сінгапурі.

Абе пообіцяв Путіну не розміщувати американські військові бази на Курилах, якщо їх передадуть Японії
Владимир Путин, Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив президентові РФ Володимиру Путіну: якщо Росія передасть японській стороні острови Шикотан і Хабомаї Курильської гряди, то там не з'являться військові бази США.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету "Асахі".

Відзначають, що Абе на зустрічі лідерів у Сінгапурі в середу сказав Путіну: "якщо спірні острови Хабомаї та Шикотан будуть передані Японії відповідно до спільної декларації від 1956 року в результаті двосторонніх переговорів, то на них не будуть розміщені американські військові бази".

Разом з тим, "Асахі" додала, що, крім переговорів з Москвою про мирний договір і територіальні проблеми, Токіо одночасно доведеться вести переговори стосовно військових баз з Вашингтоном.

Відповідно до декларації 1956 року, СРСР заявляв про готовність передати Японії два острови Південної Курильської гряди після підписання мирного договору з Японією. Документ було ратифіковано обома країнами, але Японія згодом відмовилася від виконання домовленості.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар кабінету міністрів Японії Йосіхіде Суга заявив, що Японія підпише мирний договір з РФ тільки після повернення чотирьох островів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram