ГоловнаСвіт

США ввели санкції проти 17 громадян Саудівської Аравії в зв'язку з убивством Хашоггі

Санкції будуть реалізовані відповідно до «Закону Магнітського».

США ввели санкції проти 17 громадян Саудівської Аравії в зв'язку з убивством Хашоггі
Фото: 24tv.ua

США оголосили про введення санкцій стосовно 17 громадян Саудівської Аравії, підозрюваних в причетності до вбивства журналіста Джамаля Хашоггі в саудівському консульстві в Стамбулі.

Зокрема, санкції поширюються на колишнього високопоставленого помічника наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда бін Салмана, Сауда аль-Кахтані, а також на генерального консула країни Мохаммеда Алотайбі, повідомляє Голос Америки.

«Особи, що спланували і здійснили жорстоке вбивство журналіста, який проживав і працював в США, повинні мати справу з серйозними наслідками своїх дій», - заявив у четвер міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Санкції будуть реалізовані відповідно до «Закону Магнітського», який спрямований проти осіб, які вчинили серйозні порушення прав людини або причетні до корупції.

Мнучін також заявив, що Вашингтон продовжує з'ясовувати, що насправді сталося з Хашоггі, і має намір притягти до відповідальності всіх причетних до вбивства журналіста.

За кілька годин до оголошення про санкції генпрокурор Саудівської Аравії зажадав смертної кари для п'ятьох підозрюваних у вбивстві Хашоггі.

Нагадаємо, Хашоггі, який втік з Саудівської Аравії і мав посвідку на проживання в США, де писав критичні статті про свою країну для газети The Washington Post, пропав 2 жовтня після того, як увійшов в саудівське консульство в Стамбулі. Він планував отримати документ про розлучення для того, щоб укласти новий шлюб.

Турецька влада заявила, що журналіста катували і вбили в консульстві. Місцева генеральна прокуратура за підсумками розслідування дійшла висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства. Його задушили відразу після того, як він увійшов в будівлю дипмісії. Після вбивства тіло журналіста було розчленоване і знищене.

Саудівська Аравія спочатку заперечувала звинувачення і стверджувала, що журналіст залишив будівлю через чорний хід і що його вихід (на відміну від моменту, коли він заходив до будівлі) просто не потрапив на камери відеоспостереження. Однак пізніше саудівська влада визнали смерть журналіста під час бійки в консульстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram