ГоловнаСвіт

Угорщина стала плацдармом створення мережі союзників Росії в ЄС, - EUObserver

Москва хоче створити нові регіони нестабільності вздовж кордонів ЄС і скасувати санкції.

Угорщина стала плацдармом створення мережі союзників Росії в ЄС, - EUObserver
Виктор Орбан во время встречи с Владимиром Путиным в Москве, 17 февраля 2016
Фото: EPA/UPG

Росія активно спонсорує праві і популістські рухи Європи, створюючи в ЄС мережу союзників, які симпатизують Росії. І ключовим стратегічним елементом спонсорованих Росією акцій є Угорщина.

Про це пише засновник бізнес-ради ЄС-Україна Джеймс Вілсон для EUObserver.

На думку Вілсона, лідери Європи "сліпі до того, що відбувається, і не розуміють потенційної загрози цивілізованої демократії". "Основна мета Москви - створити нові регіони нестабільності вздовж кордонів ЄС і розколоти єдність ЄС у політиці санкцій проти Росії", пише він.

Експерт нагадує, що угорський консерватор Віктор Орбан разом з італійськими і чеськими популістами веде кампанію за скасування санкцій проти Росії щодо військової агресії в Україні. Але це лише частина змішаної військової тактики, що її застосовує Росія проти Заходу.

Угорські праві радикальні організації фінансуються Росією, щоб агресивно боротися проти НАТО і ЄС і породжувати конфронтацію з Україною. Російське розвідувальне співтовариство активно працює з такими організаціями як Нова угорська гвардія (UJ Magyar Garda), Молодіжний рух Шістдесят чотири округи (Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mazgalom), Армія хлопців (Betyarsereg), Рух угорської самооборони (Мадяр Онведельмі Мазгалом) і "Вовками" (Фаркасок).

Вони організовують вишкіл членів організацій, часто за участю російських військових або російських військових дипломатів як інструкторів. Вони використовують активістів з цих органів для організації демонстрацій в російських інтересах, як-от активізація етнічних конфліктів на Закарпатті в Україні.

Вони також рекрутують нових членів для військових операцій під керівництвом Росії на сході України, де вони беруть участь у бойових діях на боці проросійських бойовиків з метою "зав'язування на крові" і створення "слов'янської солідарності".

Пропагандистські повідомлення поширюються через онлайн-портал новин hidfo.ru, який є ключовим ресурсом зв'язку проросійських сил в Угорщині. Він публікує звіти про дезінформацію з Росії, які потім викидаються в соціальні мережі. Однією з головних цілей нинішньої кампанії дезінформації є ідеологічне формування членів екстремістських організацій, щоб вважати, що російська анексія Криму створює прецедент для Угорщини, щоб повернути собі території (в першу чергу Закарпатську область України де 150 000 етнічних угорців становлять трохи менш ніж 10% населення регіону).

Російська політика в регіоні спрямована на те, щоб поставити під сумнів сучасні державні кордони і викликати територіальні конфлікти з метою створення нестабільності, впевнений Вілсон.

Паралельно здійснюються заходи для просування угорських сепаратистських рухів у сусідніх країнах України і Румунії. Велика частина фінансування такої діяльності походить від олігархів, близьких до Володимира Путіна, таких як Костянтин Малофєєв, який має ділові інтереси в Угорщині.

Важливим елементом стратегії Угорщини в Угорщині є розміщення в країні центру ЄС прокремлівського правого "Міжнародного руху". Наприклад, події, організовані угорськими правими, привертають до себе участь проросійських екстремістів з Великобританії (зокрема, Джим Доусон з "Міжнародні лицарі-тамплієри" і Нік Гріффін з Національного фронту).

Підтверджуючи цю тенденцію, Міжнародний центр бойового і спеціального навчання "Вольф" провів навчання для місцевих активістів напіввійськових організацій під Будапештом у серпні. Керівник Вольф-центру - російський громадянин Денис Ряузов, який раніше служив у російських спецслужбах і перебуває в списку санкцій Казначейства США.

Угорщина також видає паспорти громадянам України з угорської меншини, що проживає в Україні, де подвійне громадянство не допускається. Це саме та тліюча прикордонна криза, яку Москва хотіла б активно розпалювати, що могло безпосередньо загрожувати не тільки національним і територіальним інтересам Румунії та України, а й стабільності східного флангу Європи.

"Ситуація стає все більш напруженою і існує небезпека того, що відносини можуть погіршитися до такої міри, що може бути спровокований конфлікт, якщо тільки Європейський Союз не вживатиме зараз серйозних заходів для виправлення ситуації", - йдеться в статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram