ГоловнаСвіт

Судові пристави заборонили 6 млн росіян виїжджати з країни через борги

Протягом року з боржників стягнули 485 млрд рублів.

Судові пристави заборонили 6 млн росіян виїжджати з країни через борги
Фото: runews.su

З початку 2018 року Федеральна служба судових приставів (ФССП) Росії заборонила 6 млн громадянам виїжджати за кордон через борги.

Про це повідомив глава ФССП РФ Дмитро Арістов на нараді комітету Держдуми РФ з безпеки та протидії корупції, передає Deutsche Welle.

За його словами, кількість постанов про тимчасове обмеження на виїзд з Росії, які перебувають на виконанні прикордонників, "більш ніж на 62% перевищила показник аналогічного періоду 2017 року".

Протягом року судові пристави стягнули з боржників 485 млрд рублів. Зокрема, боржники за аліментами через обмеження виїзду погасили заборгованості на суму близько 5 млрд рублів, а через обмеження на управління транспортом - на суму понад 2 млрд.

Арістов також пропонує розширити механізм примусового стягнення заборгованості. Він назвав "сучасною загальносвітовою тенденцією" розвиток "інституту непрямого примусу". До можливих заходів Арістов відніс відмову реєструвати транспорт, відмову в допуску до іспиту на право управління транспортом, а також у наданні "інших послуг, що не є соціально значущими".

Нагадаємо, обмеження на виїзд з країни діє в Росії щодо боржників з 2005 року. Пристави можуть вводити тимчасове обмеження на виїзд для громадян, чия заборгованість перевищує 30 тис. рублів за кредитами, податками, штрафами або комунальними послугами. Якщо боржники ухиляються від сплати більш ніж два місяці, пристави можуть заборонити виїзд і з боргом у 10 тисяч рублів. Така сама сума закриє можливість подорожувати неплатникам аліментів.

У квітні Росспівробітництво запустило проект "Highly Likely Welcome Back, або пора додому!" задля повернення російських студентів з країн, що "виявляють недружнє ставлення" до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram