ГоловнаСвіт

Фінляндія запідозрила Росію у втручанні в роботу системи GPS під час навчань НАТО

Прем'єр країни вважає, що "це послання всім країнам, які беруть участь у військових навчаннях".

Фінляндія запідозрила Росію у втручанні в роботу системи GPS під час навчань НАТО

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо вважає за необхідне провести ретельне розслідування фактів стороннього втручання в роботу супутникових навігаційних систем, що призвело до збоїв у функціонуванні GPS на території Лапландії під час військових навчань НАТО Trident Juncture в Норвегії.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на видання Yle.

За словами словами Нііністьо, зараз необхідно з'ясувати, як і з чийого боку відбулося втручання і строго заявити позицію Фінляндії з цього питання.

Раніше прем'єр-міністр країни Юха Сіпіля заявив радіостанції Yle Radio Suomi, що за втручанням, можливо, стоїть Росія.

"З технічного погляду відносно легко порушити радіосигнал, і цілком можливо, що Росія стоїть за цим", - пояснив політик, додавши, що "це послання всім країнам, які беруть участь у військових навчаннях".

Прем'єр запропонував ставитися до подібних дій так само, як і до порушень повітряного простору, зазначивши, що під загрозою опинилася безпека пересічних громадян.

Нагадаємо, з 25 жовтня по 7 листопада в Норвегії проходили військові навчання Trident Juncture 18, в яких узяли участь 50 тисяч військових з 30 країн НАТО і їх союзників, 10 тисяч машин, 250 повітряних суден і 65 кораблів. Це найбільші маневри НАТО щонайменше з 2002 року і найбільші маневри в історії Норвегії. Україна також брала участь у навчаннях.

Відзначають, що в роботі GPS у заполярних районах Фінляндії стався збій. Аналогічні порушення фіксували і в Норвегії. В Осло їх також пов'язують зі збільшеною активністю Росії в регіоні на тлі навчань НАТО.

4 листопада російські протичовнові літаки Ту-142 улаштували провокацію і біля берегів Норвегії і без попередження пролетіли на невеликій висоті над кораблем, на якому перебували морські піхотинці НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram