ГоловнаСвіт

Нова Каледонія на референдумі не підтримала незалежність від Франції

56,8% виборців відкинули незалежність.

Нова Каледонія на референдумі не підтримала незалежність від Франції

Попередні результати референдуму про незалежність французької заморської території Нової Каледонії показують, що більшість виборців вирішили залишитися частиною Франції. Про це пише Le Figaro з посиланням на місцеві ЗМІ.

"Після підрахунку 90% голосів - 56,8% виборців відкинули незалежність Нової Каледонії", - йдеться у повідомленні.

Явка на референдумі була дуже високою і становила 81%, зазначає видання. Для порівняння, на останніх місцевих виборах у 2014 році на дільниці прийшли 58,1% від тих, хто має право голосу.

Нова Каледонія - архіпелаг з десятків островів у південній частині Тихого океану, за 15 тисяч кілометрів від Парижа, що увійшов до складу Французької імперії в 1853 році. У 1946 році вона отримала статус заморської території.

У 1988 році на тлі заворушень, спровокованих активістами серед місцевого населення (меланезійців), ця територія отримала особливий статус відповідно до Матіньйонських угод. Згідно з цими документами, Франція поступово передавала в управління місцевої влади важливі питання самоврядування. На цю мить метрополія контролює питання оборони, грошової емісії правосуддя і внутрішньої безпеки.

Населення Нової Каледонії становить 278 тис. осіб. Французькі компанії видобувають тут золото, нікель, кобальт, марганець, залізо, хром, свинець та інші метали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram