ГоловнаСвіт

Російські Ту-142 влаштували провокацію під час навчань НАТО біля берегів Норвегії

Росія вважає навчання Trident Juncture "антиросійською демонстрацією сили".

Російські Ту-142 влаштували провокацію під час навчань НАТО біля берегів Норвегії
Фото: twitter.com/P_Deshayes

Російські протичовнові літаки Ту-142 без попередження пролетіли на невеликій висоті над кораблем, на якому перебували морські піхотинці НАТО. Про інцидент, що стався 2 листопада поблизу Норвегії, західні інформагентства повідомили в суботу, 3 листопада, пише DW.

"Піхотинці перебували на борту Mount Whitney, флагманського корабля Шостого флоту США", - йдеться у повідомленні.

Раніше Росія висловлювала невдоволення проведенням найбільших з часів закінчення холодної війни навчань НАТО Trident Juncture.

Представники РФ заявили, що вважають захід "антиросійською демонстрацією сили", попередивши, що він не залишиться без відповіді.

Пізніше в Міноборони Росії заявили, що два російських військових літаки здійснили "запланований політ", який тривав понад 12 годин.

"Всі польоти літаків морської авіації ВМФ Росії виконуються у суворій відповідності з Міжнародними правилами використання повітряного простору без порушення кордонів інших держав", - цитують російські ЗМІ слова представника Міноборони РФ.

Фото: twitter.com/P_Deshayes

За даними компанії Avinor, оператора більшості цивільних аеропортів Норвегії, Росія надіслала повідомлення про випробування ракет 1-3 листопада в Норвезькому морі. У НАТО цю інформацію прокоментували стримано.

Жодні ракетні випробування "не змінять плану навчань", заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Британський адмірал Гай Робінсон зауважив, що "у кожного є право" перебувати там, де стався інцидент.

"Це міжнародні води і міжнародний повітряний простір", - сказав Робінсон.

Нагадаємо, з 25 жовтня по 7 листопада у Норвегії проходять військові навчання Trident Juncture 18, в яких беруть участь 50 тисяч військових з 30 країн НАТО та їх союзників, 10 тисяч машин, 250 повітряних суден та 65 кораблів. Це найбільші маневри НАТО мінімум з 2002 року і найбільші маневри в історії Норвегії. Україна також бере участь у навчаннях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram