ГоловнаСвіт

США можуть ввести санкції проти системи SWIFT через співпрацю з Іраном

Мінфін оприлюднить новий іранський санкційний список 5 листопада.

США можуть ввести санкції проти системи SWIFT через співпрацю з Іраном
Стивен Мнучин
Фото: Albin Lohr-Jones /ABACA USA/Newscom

Міжнародна платіжна банківська система SWIFT може опинитися під американськими санкціями. Це станеться в разі, якщо SWIFT продовжить надавати послуги іранським фінансовим компаніям з нового списку санкцій.

Про це заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін, передає Голос Америки.

"SWIFT нічим не відрізняється від будь-якої іншої компанії. Ми рекомендували SWIFT відключити від своїх послуг всі іранські фінансові установи, які будуть занесені до санкційного списку", - заявив Мнучін у бесіді з журналістами.

Мнучін не навів назв фінансових інститутів, які опиняться під санкціями.

Мінфін США оприлюднить новий іранський санкційний список 5 листопада. За словами Мнучіна, загалом до списку занесли більш ніж 300 компаній, включаючи сотні юридичних осіб, які раніше були звільнені від санкцій завдяки "ядерній угоді" з Іраном.

Держсекретар Майк Помпео заявив у п'ятницю, що Сполучені Штати тимчасово виведуть з-під санкцій вісім юрисдикцій, пов'язаних з Іраном. Їм дозволять імпортувати іранську нафту після того, як набудуть чинності нові санкції. Помпео не уточнив, про які саме юрисдикції йдеться.

Раніше агентство Bloomberg повідомило, що в список країн, яким дозволили імпорт іранської нафти, увійшли Південна Корея, Індія та Японія. За словами Помпео, до список не занесли жодну з країн Євросоюзу.

Як повідомлялося, Іран повернувся в SWIFT на початку 2016 року після того, як Іран і "шістка" міжнародних посередників (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина) в середині липня 2015 року досягли домовленості щодо іранської ядерної програми.

Іран був відключений від спільноти SWIFT в 2012 році. SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) засновано в 1973 році. Це кооперативне товариство, що надає авторизовану мережу обміну інформацією між банками. Система об'єднує 10 тис. організацій з 209 країн. За її допомогою банки і компанії обмінюються інформацією, наприклад, передають платіжні доручення і укладають угоди. Щорічно через SWIFT проходять доручення більш ніж на $6 трлн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram