ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Чехії відхилив міграційну угоду ООН

Країна може наслідувати приклад Австрії та Угорщини, які відмовилися від участі в договорі.

Прем'єр-міністр Чехії відхилив міграційну угоду ООН
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш відхилив міграційну угоду Організації Об'єднаних Націй, повідомляє Немецкая волна.

"Мені не подобається цей пакт", - заявив він, виступаючи в нижній палаті парламенту країни в четвер, 1 листопада.

Бабіш має намір запропонувати Чеській соціал-демократичній партії наслідувати приклад Австрії та Угорщини, які відмовилися від участі в договорі. Нікому, крім самої Чехії, "не можна вирішувати, хто живе і працює" в країні, додав він.

У вересні голова соціал-демократів, міністр внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек виступив на підтримку документа, ініційованого ООН. Цей пакт є лише декларацією про наміри, наголосив Гамачек.

Ініційований ООН перший "Всесвітній пакт за безпечну, впорядковану і регульовану міграцію" планується офіційно прийняти на конференції в Марокко в грудні 2018 року. Він містить низку директив і близько 20 конкретних заходів, які не мають, однак, юридично зобов'язуючої сили. У їх числі - видача біженцям документів в разі їх відсутності, припинення дискримінації та доступ до програм соціальної допомоги.

США вийшли з переговорів ще в грудні 2017 року, оскільки деякі положення пакту несумісні з міграційною політикою президента Дональда Трампа. У липні 2018 року від участі в пакті відмовилася Угорщина. Прем'єр-міністр цієї країни Віктор Орбан назвав планований договір "небезпечним для миру в Угорщині", оскільки він, за словами Орбана, заохочує до еміграції мільйони людей.

Напередодні про свій вихід повідомила Австрія. Федеральний канцлер Себастьян Курц пояснив цей крок необхідністю захисту національного суверенітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram