ГоловнаСвіт

У Норвегії стартує активна фаза найбільших з часів холодної війни навчань НАТО

Військові відпрацьовуватимуть захист країни-члена НАТО від нападу умовного противника.

У Норвегії стартує активна фаза найбільших з часів холодної війни навчань НАТО Trident Juncture-2018 ("Єдиний тризуб 2018").

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Маневри проходитимуть у Норвегії та прилеглих районах Північної Атлантики, в районі Данських проток на Балтиці, а також у повітряному просторі Швеції і Фінляндії. У них бере участь близько 50 тис. військовослужбовців, 250 літаків, 65 кораблів і 10 тис. одиниць бойової техніки з усіх 29 країн-членів НАТО, а також Швеції та Фінляндії.

Війська Альянсу відпрацьовуватимуть захист країни-члена НАТО від нападу умовного противника. Згідно зі сценарієм активної фази навчань, у Норвегію вторгаються ворожі війська, вигаданої країни "Мурінус" (в перекладі з латині - павук), і вона ініціює ст.5 договору НАТО про колективну оборону.

Роль сторони-нападника гратимуть "північні", а сторони, що захищається, - "південні". З цією метою частини і підрозділи учасників розділені на два рівнозначні угруповання військ. Сили "північних" складатимуться з норвезької бригади "Норд" і по одній бригаді з Канади і Швеції, також експедиційного батальйону морської піхоти США, який здійснить посадку на узбережжі Норвегії. До складу сили "південних" увійдуть німецька, італійська та британська бригади.

Військово-морські сили "північних" представлятимуть кораблі ВМС Канади, Данії, Норвегії, Польщі, Великобританії та США. Зокрема, у них задіяні авіаносна ударна група ВМС США на чолі з важким авіаносцем "Гаррі Трумен" і амфібійно-десантна корабельна група.

"Південні" матимуть дві постійні військово-морські групи НАТО - SNMG1 і SNMG2, постійну групу мінних тральщиків НАТО SNMCMG1 і голландську корабельну амфібійну групу. До складу ВМС "південних" входять кораблі і морська піхота з Бельгії, Великобританії, Німеччини, Данії, Іспанії, Канади, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Туреччини, Фінляндії, Франції та Швеції.

Авіація працюватиме з чотирьох аеродромів у Норвегії і з бази Рованіемі у Фінляндії та Калле у Швеції. Вона надаватиме підтримку сухопутним військам у районі польових навчань, а також військово-морським силам біля узбережжя Норвегії. Морські сили діятимуть у Норвезькому морі уздовж норвезького узбережжя, а також у Північному морі і в районі Данських проток.

Навчальні дії проходитимуть в два етапи. З 31 жовтня по 3 листопада "північні" за підтримки десанту морських піхотинців атакують сили "південних". З 4 по 7 листопада "південні" перехоплять ініціативу і контратакують "північних".

Також задіяна норвезька національна гвардія, яка зображуватиме роль "народного ополчення".

Нагадаємо, військові навчання НАТО Trident Juncture-2018 стартували в четвер, 25 жовтня, у Норвегії. У них також бере участь Україна.

Зазначимо, що Північноатлантичний альянс істотно розширив масштаби навчань від початку української кризи 2014 року. Росія також проводить великі маневри. Так, у вересні в РФ пройшли найбільші з часів СРСР вчення - "Схід-2018".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram