ГоловнаСвіт

КНДР заявила про готовність допустити інспекторів на свій ядерний полігон

Пхеньян запевняє, що демонтував ядерний випробувальний об'єкт "Пунгері" у травні.

КНДР заявила про готовність допустити інспекторів на свій ядерний полігон
Скульптура в демилитаризованной зоне между КНДР и Южной Кореей
Фото: tripadvisor.ru/ Hotinheere

Північна Корея готується допустити міжнародних інспекторів на ядерний полігон "Пунгері" на північному сході країни, демонтаж якого, за запевненнями Пхеньяна, відбувся 24 травня.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на південнокорейське агентство Yonhap.

Побувати під час ліквідації "Пунгері" було дозволено лише іноземним журналістам. Співробітників Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) до верифікації не допустили, що спровокувало критику міжнародної спільноти і сумніви в серйозності намірів Пхеньяна.

Раніше про згоду КНДР на перебування міжнародних інспекторів під час "постійного демонтажу" північнокорейських ядерних об'єктів і закриття найбільшого в країні ядерного науково-дослідного центру в Йонбені за наявності відповідних зрушень з боку Сполучених Штатів говорив президент Республіки Корея Мун Чже Ін.

Тим часом міжнародні експерти висловлювали сумніви, що ліквідація полігону дійсно була жестом доброї волі з боку Пхеньяна. Як встановили китайські геологи, під час підземних ядерних випробувань об'єкт було пошкоджено, тому його неможливо експлуатувати. Експерти також не виключали, що рівень радіації в районі полігону був дуже високим.

Нагадаємо, 12 червня президент США Дональд Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин домовилися про "повну денуклеаризацію Корейського півострова". Американський лідер повідомив, що санкції проти КНДР скасують, щойно ядерна зброя "перестане бути фактором, який ускладнює відносини двох країн".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram