ГоловнаСвіт

Ассанж заявив, що Еквадор хоче позбавити його притулку

Засновника Wikileaks зобов'язали дотримуватися правил на території посольства.

Ассанж заявив, що Еквадор хоче позбавити його притулку
Фото: EPA/UPG

Засновник Wikileaks Джуліан Ассанж заявив, що влада Еквадору хоче позбавити його притулку і видати його США. За словами Ассанжа, про це свідчать нові правила перебування в посольстві Еквадору в Лондоні, передає Голос Америки.

Ассанж виступив через відеозв'язок на перших слуханнях в Кіто за позовом, поданим його адвокатами проти уряду Еквадору. Він оскаржує нові правила, згідно з якими він повинен оплачувати медичні та телефонні рахунки, а також самостійно доглядати за своїм котом.

Під час слухань Ассанж назвав нові правила ознакою того, що влада Еквадору хоче виселити його з посольства. На його думку, президент Еквадору Ленін Моренно вже ухвалив рішення про припинення надання притулку, проте наразі не дав офіційного розпорядження щодо цього.

Генеральний прокурор Еквадору Іньїго Сальвадор Креспо перервав Ассанжа і попередив його, що він не повинен робити політичних заяв під час слухань. Представники суду сказали журналістам, що не змогли записати його заяви.

Сальвадор не дав прямої відповіді на звинувачення Ассанжа, проте минулого тижня він сказав журналістам, що той може залишитися в посольстві за умови дотримання нових правил. За його словами, Великобританія у серпні запевнила Ассанжа, що він не буде екстрадований, якщо покине територію дипмісії, де проживає з 2012 року.

Нагадаємо, засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж отримав притулок в посольстві Еквадору в Лондоні у 2012 році. Він не може покинути його територію, оскільки буде відразу затриманий британською поліцією за відмову з'явитися до суду в 2012 році. Видачі Ассанжа домагаються США, де йому загрожує покарання за розголошення секретних даних держдепартаменту.

Раніше МЗС Еквадору заявляло, що Ассанж не може вічно ховатися в їхньому посольстві в Лондоні. Надання притулку засновнику WikiLeaks вже обійшлося владі Еквадору в п'ять мільйонів доларів.

У березні 2018 року Ассанжа позбавили всіх засобів зв'язку за порушення обіцянки не втручатися в міжнародну політику. Це сталося після заяви Ассанжа з критикою висилання російських дипломатів із західних країн у зв'язку з отруєнням Сергія і Юлії Скрипалів.

Наприкінці вересня Ассанж пішов з посади головного редактора WikiLeaks через відсутність інтернету. На пост він призначив свого давнього соратника Крістіна Храфнсона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram