ГоловнаСвіт

Колишній гендиректор МВФ Родріго Рато сів у в'язницю

Його вирок не пов'язаний діяльністю у фонді.

Колишній гендиректор МВФ Родріго Рато сів у в'язницю
Родриго Рато
Фото: slovoidilo.ua

Колишній генеральний директор Міжнародного валютного фонду Родріго Рато, який керував ним з 2004 по 2007 рік, а до цього обіймав посаду міністра економіки і заступника голови уряду Іспанії, у четвер, 25 жовтня, почав відбувати тюремний термін у мадридській в'язниці Сото-ель-Реаль.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Генеральний секретаріат пенітенціарних установ при МВС Іспанії.

Вирок чиновнику було винесено ще в лютому 2017 року, після чого він оскаржив його у Верховному суді. Однак ця інстанція лише підтвердила міру покарання.

Вирок Рато не пов'язаний з його діяльністю ні в уряді Іспанії, ні в МВФ - його засуджено за нецільове використання фондів найбільшого іспанського ощадбанку Bankia, яким він керував з 2010 по 2012 рік. Вважається, що, користуючись корпоративною кредитною карткою, призначеною для оплати представницьких витрат, Рато витратив на особисті потреби майже 100 тис. євро. Він купував одяг, алкогольні напої, парфумерію і оплачував особисті ресторанні рахунки.

Аналогічні терміни отримали ще 14 керівників банку, які також безконтрольно користувалися кредитними картками.

Зловживання Рато були викриті під час аудиторської перевірки банку, який у результаті світової фінансової кризи втратив близько 3 млрд євро. У 2012 році, опинившись на межі краху, банк пройшов націоналізацію і програму фінансового оздоровлення за допомогою кредитів Євросоюзу. Вважається, що Рато не тільки не зміг запобігти кризі, а й посилив її, ухваливши низку хибних рішень, серед яких - злиття Bankia з групою кризових фінансових установ. За ці помилки Рато не зазнав кримінальної відповідальності.

Рато заявив, що знову має намір оскаржити вирок.

Нагадаємо, проти Рато триває ще одне провадження, відкрите влітку 2017 року, у зв'язку з гаданим розкраданням і відмиванням банківських активів, а також несплатою податків. Імовірно, Рато вкрав і сховав у офшорах, зокрема в Панамі, 8 млн євро. Сам колишній гендиректор МВФ неодноразово заперечував факт розкрадання грошей Bankia. Він стверджує, що в офшорах знаходиться частина капіталу його сім'ї, зокрема спадщина батька - великого підприємця.

За даними податкового відомства Іспанії, особисті статки Рато налічують не менш ніж 27 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram