ГоловнаСвіт

Президент Франції пригрозив Саудівській Аравії санкціями за вбивство журналіста

Президент Франції пригрозив Саудівській Аравії санкціями за вбивство журналіста
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній бесіді з королем Саудівської Аравії Сальманом бен Абдель Азізом Аль Саудом заявив про намір ввести санкції проти осіб, причетних до вбивства журналіста Джамаля Хашоггі.

Як повідомляє "Німецька хвиля", висловивши "глибоке обурення" злочином, Макрон зажадав повного з'ясування обставин загибелі журналіста і нагадав саудівському монархові про "значущість свободи вираження думок і свободи ЗМІ".

Водночас Франція поки що не вдалася до таких заходів, як Німеччина, - призупинення експорту зброї Саудівській Аравії. За офіційними даними, Саудівська Аравія є одним із найважливіших клієнтів французької оборонної промисловості. У 2017 році Париж поставив Ер-Ріяду озброєнь на 1,38 млрд євро.

Нагадаємо, Хашоггі, який утік з Саудівської Аравії і мав посвідку на проживання в США, де писав критичні статті про свою країну для газети The Washington Post, зник 2 жовтня після того, як увійшов до приміщення саудівського консульства в Стамбулі. Він планував отримати документ про розлучення для того, щоб укласти новий шлюб.

Турецька влада заявила, що журналіста катували і вбили в консульстві.

Саудівська Аравія спочатку заперечувала звинувачення і стверджувала, що журналіст залишив будівлю через чорний хід і що його вихід (на відміну від моменту, коли він заходив до будівлі) просто не потрапив на камери відеоспостереження. Однак пізніше саудівська влада визнала смерть журналіста під час бійки в консульстві.

Туреччина заперечує це, наполягаючи, що вбивство було заздалегідь спланованим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram