ГоловнаСвіт

Відмова України від Мінського процесу підважить санкції ЄС проти Росії, - Пайфер

І Київ втратить підтримку Німеччини і Франції як посередників.

Відмова України від Мінського процесу підважить санкції ЄС проти Росії, - Пайфер
Стівен Пайфер
Фото: H. Darr Beiser/USA TODAY

Відмова України від Мінського процесу підважить санкції Європейського Союзу проти Росії.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив екс-посол США в Україні Стівен Пайфер.

«Вам не слід робити те, що послабить базу для санкцій проти Росії», - сказав Пайфер.

Він пояснив, що скільки б росіяни не говорили, що немає жодних серйозних наслідків санкцій, більшість економістів вважають, що санкції свою дію мають. Наприклад, санкції коштують російському ВВП від трьох четвертих до одного відсотка зростання на рік. І для російської економіки, стан якої вкрай інертний, адже її зростання ВВП становить лише 1,5% на рік, це серйозний вплив.

"При цьому на певному рівні Росія, можливо, може витримати санкції. Але питання полягає в тому, що російська економіка далі перебуватиме в стані стагнації. І більшість економістів, спостерігаючи за російською економікою, дійсно говорять про те, що Росія виграє від зростання цін на нафту, але в цілому її економіка не дуже ефективна. І здається, Путін не сповнений бажання вдаватися до реформ, які дозволили б рости енергетичним секторам російської економіки", - вважає експерт.

А щоб санкції зберігалися, на думку американського експерта, необхідно залишатися в Мінському процесі, «поки не з'явиться щось, що прийшло б йому на заміну». При цьому він зазначив, що з Мінським процесом проблема, адже про нього домовилися ще в лютому 2015 і вже минуло три з половиною роки, але він так і не реалізований.

Пайфер пояснив, що Мінський процес важливий для України через кілька причин.

По-перше, завдяки Мінському процесу канцлер Меркель і президент Франції Макрон залучені в українське питання - «і я думаю, що Україні корисно мати таких європейських посередників на найвищому рівні».

По-друге, для Європейського Союзу саме Мінський процес є основою для більшості санкцій. «І я боюся, якби від Мінського процесу відмовилася Україна, це підірвало б підтримку санкцій з боку Європейського Союзу», - зазначив Пайфер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram