ГоловнаСвіт

Трамп хоче збільшити ядерний потенціал США

Американський президент заявив, що Росія і Китай загрожують безпеці США.

Трамп хоче збільшити ядерний потенціал США
Фото: EPA/UPG

Президент Дональд Трамп заявив, що він буде нарощувати ядерний арсенал Америки у відповідь на дії Росії та Китаю, які становлять, на його думку, зростаючу загрозу.

Таку заяву він зробив у понеділок, підтвердивши намір Вашингтона денонсувати американсько-радянський Договір 1987 року про ліквідацію ракет середньої і малої дальності через порушення його російською стороною.

"Америка буде нарощувати свій ядерний арсенал, поки країни світу, такі, як Росія, Китай або будь-яка інша, не усвідомлять, що не можуть безкарно загрожувати нашій безпеці або безпеці наших союзників. Росія не дотримувалася ні духу, ні букви договору про РСМД", - цитує Дональда Трампа "Голос Америки".

Китай не підписав такої угоди з США і тому не обмежений у створенні подібного виду ракет.

Нова заява президента з'явилася напередодні зустрічі його радника з питань національної безпеки Джона Болтона з президентом Росії Володимиром Путіним. Очікується, що Джон Болтон оголосить Володимиру Путіну про рішення Дональда Трампа про відмову США від договору РСМД.

Договір РСМД, підписаний Рональдом Рейганом і Михайлом Горбачовим, ліквідував цілий клас ракет наземного базування - як звичайних, так і ядерних - з дальністю дії від 500 до 5,5 тисячі кілометрів. Однак, як заявляє Вашингтон, Москва, порушуючи домовленості, створила ракету середньої дальності "Новатор 9М729", здатну завдати блискавичного удару по країнах НАТО.

Нагадаємо, за даними Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI), ядерна зброя є у дев'яти країн світу: США, Росії, Великобританії, Франції, Китаю, Індії, Пакистану, Ізраїлю та Північної Кореї.

Росія і США сукупно володіють приблизно 92% усього ядерного арсеналу світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram