ГоловнаСвіт

Мей: угода щодо Brexit узгоджена на 95%

Гострим питанням залишається кордон в Ірландії.

Мей: угода щодо Brexit узгоджена на 95%
Премьер-министр Британии Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, виступаючи з промовою перед палатою громад парламенту країни в понеділок, повідомила, що угода щодо Brexit узгоджена на 95%.

"95% угоди про вихід і його протоколів на цей час узгоджені", - заявила британський прем'єр.

Також Тереза Мей заявила, що гострим питанням залишається кордон в Ірландії, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Є одне справжнє важливе спірне питання, що  залишилося", - сказала Мей, говорячи про те, як забезпечити відсутність жорсткого кордону між Північною Ірландією і республікою Ірландією.

Вона зазначила, що Великобританія не може погодитися на створення кордону і в Ірландському морі, що передбачає так званий "страхувальний план" ЄС.

За її словами, Великобританія представила власний план щодо митної території, і ЄС активно працює з Великобританією за цією пропозицією.

Нагадаємо, раніше Євросоюз скасував позачерговий саміт з питань "Брекзиту". Лідери країн дійшли до висновку, що необхідності в додаткових переговорах немає.

Головний переговорник від ЄС Мішель Барньє, вважає, що угода має бути укладена до грудня, щоб дати парламентам обох сторін час ратифікувати документ.

Зараз переговори про умови "Брекзиту" зайшли в глухий кут. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей запропонувала ЄС власний план виходу з союзу, проте країни Європи його не схвалили.

Під час референдуму в червні 2016 року більшість жителів Британії (51,9%) висловилися за вихід країни зі складу ЄС.

Водночас  тисячі британців вимагають провести другий референдум щодо виходу Великобританії з Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram