ГоловнаСвіт

"Новая газета" написала про зв'язки "кухаря Путіна" з криміналітетом

Виявилося, Пригожин пов'язаний не тільки з "фабрикою тролів" і "ПВК Вагнера", а й з низкою кримінальних історій.

"Новая газета" написала про зв'язки "кухаря Путіна" з криміналітетом
Фото: fontanka.ru

Близький до Кремля бізнесмен Євген Пригожин, який потрапив під санкції США за втручання у вибори, пов'язаний не тільки з "фабрикою тролів" і приватною військовою компанією "ПВК Вагнера", а й з низкою кримінальних історій.

Про це йдеться в розслідуванні журналіста "Новой газеты" Дениса Короткова під назвою "Кухар полюбляє гостреньке".

У матеріалі йдеться про такого собі Валерія Амельченка, який, за власним зізнанням, брав кримінальні замовлення від людей Пригожина. Зокрема, Амельченко причетний до нападів на опозиційних блогерів, у тому числі з летальними наслідками, а також до стеження й організації підставної ДТП.

За словами Амельченка, до "роботи" на Пригожина його залучив знайомий Андрій Михайлов, відомий провокаціями 2013 року проти журналу Forbes, "Новой газеты" та інших видань, а також проти письменника Дмитра Бикова. Видання тоді розмістили рекламу неіснуючого політика, а Бикова намагалися звинуватити в отриманні гонорару за виступ.

Михайлов підтвердив, що в минулому залучав до роботи Амельченка і що сам у 2012-2014 роках працював на структури Пригожина.

Журналіст пише, що познайомився з Амельченком, розслідуючи напад на соціолога Сергія Мохова, якому в листопаді 2016 року вкололи невідому речовину, після чого він знепритомнів. Нападником виявився Олег Симонов, з яким працював Амельченко. За його словами, того ж року вони разом їздили в Псков, щоб "провчити блогера" і активіста "Яблука" Сергія Тихонова. Йому вкололи невідомий препарат на вулиці, після чого він помер.

Як стверджував Амельченко, Симонов разом з ним і іншими людьми зі структур Пригожина їздив до Сирії, щоб тестувати отрути на полонених джихадистах. У результаті смертельне отруєння отримав можновладний співробітник сирійської військової розвідки. У 2017 році Симонова, який працював фармацевтом, знайшли мертвим.

Амельченко також розповів, що брав участь в інсценуванні ДТП з підприємницею, яка мала майновий спір з Пригожиним, а також приїжджав у Сочі бити опозиційного блогера Антона Грищенка. За його словами, за завданням людей "кухаря Путіна" він їздив в Україну.

На початку жовтня після чергової зустрічі з журналістом Амельченко зник, перед цим повідомивши в поліцію про стеження. У подвір'ї будинку Амельченка знайшли його телефони і черевики.

Нагадаємо, Євген Пригожин, якого ЗМІ називають особистим кухарем Володимира Путіна, займається ресторанним бізнесом з 1996 року.

У травні минулого року Фонд боротьби з корупцією оприлюднив нові докази причетності бізнесмена до створення найбільшого в Росії картелю.

У лютому 2017 року Мін'юст США опублікував обвинувальний висновок проти 13 росіян, включаючи Пригожина. Усі вони, на думку команди спецпрокурора Роберта Мюллера, причетні до російської "фабрики тролів", яка втручалася в політичне життя США під час виборів президента у 2016 році. Президент РФ ці заяви спростував і заявив, що втручання у вибори в США не має нічого спільного з російською державою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram