ГоловнаСвіт

У Торонто відкрили меморіал жертвам Голодомору

Скульптуру встановили на Виставковій площі, недалеко від аеропорту Торонто і набережної озера Онтаріо.

У канадському місті Торонто відкрили меморіал жертвам Голодомору в Україні.

Про це повідомляє "Укрінформ".

У церемонії відкриття меморіалу взяли участь кілька сотень людей, серед яких мер Торонто Джон Торі, голова МЗС Канади Христя Фріланд і перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів.

"Українська громада Канади впродовж багатьох років, коли пам'ять про Голодомор приховували, берегла її і змогла повернути в Україну. Це дуже важливий внесок, і я особливо вдячна старшим членам нашої громади, які підтримували цю пам'ять", - зазначила Фріланд.

Скульптуру встановили на території Виставкової площі, недалеко від аеропорту Торонто і набережної озера Онтаріо. Центральне місце меморіалу зайняла скульптура українського художника Петра Дроздовського "Гірка пам'ять дитинства". Ця скульптура пов'язує меморіал у Торонто з іншими подібними пам'ятниками в Україні та інших країнах.

Орієнтовна вартість меморіалу становила 1,2 млн доларів. Більшу частину цієї суми зібрала українська діаспора.

Під час свого виступу Фріланд також також згадала про українського політв'язня Олега Сенцова, який перебуває в російській колонії за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі.

"Варто згадати про Олега Сенцова і подумати про кримських татар... Вічна пам'ять усім жертвам, ми будемо далі боротися за тих, хто страждає", - наголосила вона.

Нагадаємо, навесні в канадській провінції Онтаріо організували освітній автобусний тур про Голодомор.

Канада стала першою країною, яка визнала Голодомор геноцидом українців ще в 2008 році. Відтоді в парламенті країни регулярно проходять офіційні заходи з нагоди річниці тих жахливих подій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram