ГоловнаСвіт

США виходять з Договору про ліквідацію ракет з Росією, - ЗМІ

Трамп планує затвердити рішення "в наступні тижні".  

США виходять з Договору про ліквідацію ракет з Росією, - ЗМІ

Сполучені Штати Америки планують повідомити Росії про вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД). Про це повідомляє New York Times.

За даними джерел видання, плани США щодо виходу з договору повідомить помічник президента з питань національної безпеки Джон Болтон. Він приїде в Росію з візитом 21 жовтня.

Саме рішення, як уточнюють у NYT, Дональд Трамп планує затвердити "в наступні тижні".

"Пакт стримував Сполучені Штати від розгортання нової зброї, щоб реагувати на спроби Китаю закріпити домінантне становище в західній частині Тихого океану...", - пишуть у виданні.

Раніше британська газета The Guardian повідомляла, що Болтон виступає за вихід США з Договору про РСМД, але це рішення ще доведеться узгодити в кабінеті міністрів, тоді як американські Держдепартамент і міністерство оборони дотримуються протилежної думки. Однак Вашингтон, за даними газети, цього тижня вже поінформував своїх європейських союзників про плани вийти з угоди, щоб подивитися на їхню реакцію.

США звинувачують Росію в порушенні Договору про РСМД через розроблену в РФ крилату ракету наземного базування 9M729 для комплексу "Іскандер". Вашингтон і НАТО вважають, що ця система потрапляє під дію договору, Москва це заперечує. Росія також неодноразово звинувачувала США в порушенні угоди, наприклад, через американські системи ПРО в Румунії.

Договір ліквідації ракет середньої і меншої дальності підписали 1987 року генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Угода забороняє сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 км, а також їх випробування і розгортання.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram