ГоловнаСвіт

Голова швейцарської розвідки заявив про активізацію російських шпигунів

Зараз агенти РФ в Швейцарії стали активнішими, ніж раніше.

Голова швейцарської розвідки заявив про активізацію російських шпигунів
Фото: Crello/Depositphotos

Голова швейцарської розвідки Жан-Філіп Годен заявив, що в країні діє значна кількість російських шпигунів, які активізувалися останнім часом.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Точне число шпигунів Годен не назвав, але уточнив, що зараз російські агенти в Швейцарії стали активнішими, ніж раніше.

Зараз, за його словами, прокуратура Швейцарії розслідує кримінальну справу двох росіян, імовірно співробітників ГРУ Євгенія Серебрякова і Олексія Моренця,  яких підозрюють в причетності до кібератаки на європейську штаб-квартиру Всесвітньої антидопінгової агенції в Лозанні.

Обох підозрюють також у спробі отримати дані з лабораторії радіологічного та хіміко-бактеріологічного аналізу в швейцарському місті Шпіц. Лабораторія допомагає розслідувати хімічні атаки в Сирії і отруєння Сергія та Юлії Скрипаль в британському Солсбері.

Серебряков і Моренець були затримані навесні 2018 року в Гаазі і вислані в РФ. У російському МЗС екстрадицію назвали "непорозумінням".

Нагадаємо, у вересні Швейцарія зажадала від Росії припинити шпигунство на її території. Зазначалося, що з початку року швейцарське МЗС вже тричі викликало з цього приводу російського посла.

Раніше швейцарська газета Sonntags-Zeitung написала, що за оцінкою одного з місцевих агентств з безпеки, приблизно кожен четвертий російський дипломат в Швейцарії є чинним або колишнім співробітником спецслужб РФ. Російське посольство в Швейцарії назвало цю оцінку необґрунтованою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram