ГоловнаСвіт

Російська зарубіжна церква заявила про розрив відносин з Константинополем

Духовенство РПЦЗ тепер не може служити в будь-якому приході Константинопольської Церкви або запрошувати на служби священнослужителів.

Російська зарубіжна церква заявила про розрив відносин з Константинополем

Архієрейський синод Російської Православної Церкви Закордоном (РПЦЗ) оголосив про припинення євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом у відповідь на позитивне рішення щодо автокефалії Української церкви.

Про це йдеться в заяві на сайті РПЦЗ.

"Архієрейський РПЦЗ передає всій повноті свого духовенства, віруючих і православних в усьому світі свою глибоку скорботу з приводу неканонічних дій, зроблених в останні дні Константинопольським Патріархатом. Особливо це стосується повідомлення з канцелярії Константинопольського Синоду від 11 жовтня 2018 року. У той ж час ми висловлюємо повну підтримку позиції, озвучену Священним Синодом Московського Патріархату на засіданні 15 жовтня 2018 року і тої заяви, яку того ж дня було прийнято Синодом", - йдеться в заяві.

Відзначається, що тепер духовенство РПЦЗ не може служити в будь-якому приході Константинопольської Церкви або ж запрошувати на служби священнослужителів цієї церкви. Парафіяни також не можуть причащати в храмах Константинопольського патріархату.

"Закликаємо всіх віруючих посилити свої молитви за мир церковний, який сьогодні так старанно впадає в спокуси і піддається випробуванням беззаконними діями з боку найрізноманітніших нео-еклезіологічних і помилкових навчань, і, при цьому, не слабшати серцем, віруючи, що Премудрість Божа перемагає всяку брехню, якщо ми зберігаємо вірність того, що істинне і священне. Ми просимо Предстоятелів Помісних Православних Церков задуматися про нинішні обставини і під вчасно зібратися разом, щоб досягти справжнього, канонічного вирішення назрілих питань", - наголошується в повідомленні.

Незважаючи на розрив євхаристійного спілкування РПЦ з Константинопольським патріархатом, Константинополь продовжує перебувати в спілкуванні з нею, йдеться у зверненні екзархату російських парафій в Західній Європі до пастви, яке цитує "Інтерфакс-Україна".

"Дорогі брати і сестри, сповіщаємо вас про те, що наша архієпископія-екзархат, що перебуває в юрисдикції Вселенського патріархату, полягає в повному спілкуванні з усією Православною церквою. Також сповіщаємо вас про те, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом і продовжує його поминати в порядку, встановленому в диптиху", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що всі православні віруючі можуть брати повну участь у літургійному житті і церковних таїнствах.

"Екзархат Константинополя закликає всіх священиків, дияконів, ченців, черниць та вірних російського екзархату в Західній Європі молитися за єдність Церкви", - йдеться в зверненні.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яку в Росії вважають передачею канонічній території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

15 жовтня Синод РПЦ в Мінську заявив про повний розрив спілкування з Вселенським патріархатом. Це рішення означає, що священики РПЦ не зможуть здійснювати спільні богослужіння з представниками Вселенського патріархату, а миряни не зможуть причащатися в храмах Вселенського патріархату.

У РПЦ також запропонували позбавити влади патріарха Варфоломія і відкрити парафії в Туреччині. Турецька православна церква через автокефалію української церкви подала в суд на Константинополь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram