ГоловнаСвіт

Трьох чиновників уряду Саакашвілі звинуватили в підготовці вбивства бізнесмена Патаркацишвілі

Вбивство нібито санкціонував сам Саакашвілі.

Трьох чиновників уряду Саакашвілі звинуватили в підготовці вбивства бізнесмена Патаркацишвілі
Фото: facebook/Oleksandr Kosariev

Головна прокуратура Грузії опублікувала аудіозаписи, на підставі яких трьох колишніх чиновників МВС уряду Михайла Саакашвілі звинуватили в підготовці вбивства мільярдера Бадрі Патаркацишвілі.

Про це пише агентство "Новини-Грузія".

Патаркацишвілі помер 12 лютого 2008 року в своєму будинку в місті Лезерхед біля Лондона. Скотланд-Ярд провів власне розслідування і встановив, що Патаркацишвілі помер в результаті серцевого нападу. Версію замаху виключили, проте влада Грузії поставила під сумнів висновки британських слідчих.

16 жовтня грузинські правоохоронці пред'явили в цій справі звинувачення Георгію Меребашвілі, Левану Кардаву і Реваз Шіукашвілі. Всі троє - колишні співробітники Департаменту конституційної безпеки (ДКБ) МВС Грузії.

Як стверджується, аудіозаписи, де обвинувачені кажуть про підготовку вбивства Патаркацишвілі, були зроблені 4 і 5 лютого 2007 року. У прокуратурі заявляють, що виявили їх через майже десять років, в грудні 2016 року, вдома в одного з обвинувачених.

На одному із записів високопоставлений чиновник ДКБ Георгій Дгебуадзе розмовляє з членом охорони Патаркацишвілі, намагаючись залучити його в підготовку вбивства мільярдера.

"При розмові Г.Д. підтверджує, що питання підготовки вбивства санкціоноване тодішнім президентом Грузії Михайлом Саакашвілі, оскільки Бадрі Патаркацишвілі є їхнім політичним опонентом і непримиренним ворогом влади. Записом також встановлюється, що ліквідацію повинен здійснити ДКБ", - сказано в повідомленні прокуратури.

Другий аудіозапис, за твердженням прокуратури, зроблено в будівлі "Модуль", що в той час належав МВС Грузії. Прокуратура заявляє, що її зробили на нараді високопоставлених чиновників ДКБ, коли вони обговорювали, як добути інформацію про співробітників охорони і обслуговуючий персонал будинку мільярдера.

Учасники розмови також цікавляться отруйною речовиною, що викличе природну смерть. Більш того, там говориться, що шляхи ліквідації Патаркацишвілі узгоджуються з Датою Ахалая - тодішнім керівником ДКБ, який в цей час не перебуває в Грузії.

Стосовно Шіукашвілі, Меребашвілі і Кардаву кримінальну справу порушено за статтями "підготовка умисного вбивства, вчиненого групою осіб зв'язку зі службовою діяльністю жертви або її близького родича. або виконанням ними громадських обов'язків" і "перевищення службових повноважень". Обвинуваченим загрожує від 16 до 20 років позбавлення волі.

Агентство відзначає, що адвокати екс-чиновників припускають, що звинувачення у гучній справі Патаркацишвілі було зроблено для того, щоб відвернути увагу громадськості від скандалу навколо записів розмов Мірзи Субеліані - колишнього прокурора, який розповідає про свою участь в тортурах, викраданні свідків і фальсифікації гучних справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram