ГоловнаСвіт

У РПЦ запропонували позбавити влади патріарха Варфоломія і відкрити парафії в Туреччині

Представник РПЦ заявив, що Константинопольський патріархат "вчинив розкол, увійшов у спілкування з анафемою і сам підпав під неї".

У РПЦ запропонували позбавити влади патріарха Варфоломія і відкрити парафії в Туреччині
Фото: pravmir.ru

Член синодальної Біблійно-богословської комісії Російської православної церкви протоієрей Андрій Новіков у зв'язку з рішеннями Константинополя щодо України запропонував низку заходів у відповідь, які, на думку священика, "природно випливають із ситуації".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на відпадання колишнього Константинопольського патріархату від Церкви створити єпархії та парафії РПЦ на території Туреччини, включаючи Стамбул", - написав він у Фейсбуці

Крім того, протоієрей пропонує скликати в Москві надзвичайний Всеправославний Собор для скинення патріарха Варфоломія і членів його Синоду.

Також священик пропонує розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом, "піддати анафемі єресь східного папізму, включаючи лжевчення про право Стамбульського єпископа на скасування і перегляд анафем і заборон помісних Церков".

На його думку, також слід оголосити, що Константинопольський патріархат "вчинив розкол, увійшов в спілкування з анафемою і сам підпав під неї".

Нагадаємо, 11 жовтня Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву.

У РПЦ на рішення Синоду відреагували вкрай жорстко. Голова синодального відділу із взаємин РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив, що Константинопольським Патріархатом скоєно "безпрецедентну антиканонічну дію, яке є спробою руйнування основ православного канонічного устрою". Він також заявив, що 15 жовтня в Мінську відбудеться синод РПЦ, де дадуть "належну оцінку" всього, що сталося.

Раніше в РПЦ погрожували припиненням євхаристійного спілкування РПЦ з Вселенським патріархатом і розколом світового православ'я, якщо УПЦ отримає автокефалію.

У Кремлі пригрозили "захистити православних в Україні" після отримання Томосу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram