ГоловнаСвіт

Кремль пригрозив "захистити православних в Україні" після отримання томосу

РФ уже заявляла "про захист російськомовного населення" для виправдання агресії проти України.

Кремль пригрозив "захистити православних в Україні" після отримання томосу
Дмитрий Песков
Фото: Sputnik

У Кремлі пообіцяли захищати віруючих УПЦ Московського патріархату в Україні, якщо ситуація навколо процесу надання українській церкві автокефалії загостриться.

Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи результати синоду Вселенського патріархату, передає ТАСС.

"Якщо події, що розвиваються, увійдуть у русло протиправних дій, то, звісно, як Росія всюди захищає інтереси росіян і російськомовних, так само, і про це неодноразово говорив (Володимир) Путін, Росія захищатиме інтереси православних. Це абсолютно обґрунтована й абсолютно зрозуміла позиція", - сказав Пєсков.

На уточнювальне запитання, яким чином Москва готова захищати інтереси православних, він відповів: "Винятково політико-дипломатичними заходами".

При цьому Пєсков наголосив, що це буде потрібно тільки "якщо українській владі не вдасться утримати ситуацію в правовому полі, якщо це набуде якихось потворних проявів, насильницьких".

Спікер українського МЗС Мар'яна Беца прокоментувала заяви Кремля і зазначила, що подібні тези - про "захист російськомовного населення" - Росія вже використовувала для виправдання своєї агресії проти України.

"Якщо раніше керівництво Російської Федерації використовувало для виправдання своєї агресії проти України тези "про захист російськомовного населення", то тепер Кремль заговорив про "захист інтересів православних", - написала Беца в своєму мікроблозі Twitter.

Нагадаємо, 11 жовтня Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву.

У РПЦ на рішення Синоду відреагували вкрай жорстко.

Голова синодального відділу із взаємин РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив, що Константинопольським Патріархатом скоєно "безпрецедентну антиканонічну дію, яка є спробою руйнування основ православного канонічного устрою". За його словами, 15 жовтня в Мінську відбудеться синод РПЦ, де і дадуть "належну оцінку" всього, що сталося.

Раніше в РПЦ погрожували припиненням євхаристійного спілкування РПЦ з Вселенським патріархатом і розколом світового православ'я, якщо УПЦ отримає автокефалію.

Детальніше читайте в статті Соні Кошкіної "Томос для України: розхитування московських основ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram