ГоловнаСвіт

ПАРЄ зажадала від Росії повернути Польщі уламки літака Качинського

Також ПАРЄ закликає Польщу і Росію співпрацювати під час розслідування і притягнення винуватих до відповідальності.

ПАРЄ зажадала від Росії повернути Польщі уламки літака Качинського
Фото: EPA/UPG

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій зажадала від Росії передати владі Польщі уламки польського урядового авіалайнера Ту-154, що зазнав катастрофи під Смоленськом 10 квітня 2010 року.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

ПАРЄ закликає владу РФ утриматися від будь-якої діяльності на місці катастрофи, яку польська сторона могла б розцінювати як образливу для пам'яті жертв.

Резолюція також закликає Польщу і Росію співпрацювати під час розслідування катастрофи і притягнення винуватих до відповідальності.

У документі зазначено, що висновки російської і польської комісій про причини катастрофи збіглися в головному - в тому, що літак розбився в результаті нещасного випадку. При цьому російська сторона "покладає всю відповідальність на екіпаж літака", а польська сторона частину провини покладає на диспетчерів, а також незадовільний стан аеродрому в Смоленську.

При цьому наголошується, що ще одне розслідування, проведене в Польщі, показало, що зіткненню із землею передували вибухи на борту. Таким чином, висувається версія, що літак міг розбитися внаслідок теракту.

ПАРЄ вважає, що відмова Росії передати уламки літака польським слідчим сприяла поширенню в польському суспільстві думки про те, що Москві є що приховувати у зв'язку з катастрофою.

Нагадаємо, в катастрофі під Смоленськом загинули 96 осіб, у тому числі президент Польщі Лех Качинський, його дружина і представники польського військового командування.

У січні 2011 року Міжнародний авіаційний комітет оприлюднив доповідь про розслідування авіакатастрофи, згідно з якою відповідальність за трагедію було покладено на пілотів, які відмовилися від пропозиції піти на запасний аеродром, незважаючи на несприятливі погодні умови. Непрямою причиною катастрофи було названо недостатньо кваліфіковану підготовку борту й екіпажу.

Комісія під керівництвом колишнього міністра оборони Польщі Антоні Мацеревича спростувала версію про те, що причиною падіння Ту-154 були дії пілотів. Відповідно до представленої в Сеймі доповіді, приблизно на висоті 900 метрів у лівому крилі лайнера стався вибух. Перед порогом смуги відбулося кілька аварій, а потім - ще над землею - вибух у корпусі повітряного судна. Крім того, як було встановлено комісією, диспетчери в Смоленську послідовно давали польському екіпажу Ту-154 неправильні дані, необхідні для безпечного здійснення посадки. Комісія також виключила можливість, що під час заходу на посадку в кабіні пілотів перебував головнокомандувач ВПС Польщі генерал Анджей Бласік.

Мацеревич зазначив, що технічна доповідь поки що не відображає офіційної позиції уряду Польщі і була передана прокуратурі, яка веде власне розслідування.

Російська сторона відмовляється повертати Польщі уламки літака й інші речові докази, пояснюючи це тим, що російське слідство ще не завершене. Оглянути уламки польським слідчим дозволили лише у вересні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram