ГоловнаСвіт

Американець отримав тюремний термін за допомогу російським тролям

Річард Пінеда визнав свою провину і співпрацював зі слідством.

Американець отримав тюремний термін за допомогу російським тролям
Фото: AndreyPopov\Depositphotos

Вашингтонський федеральний суд засудив до шести місяців в'язниці та шести місяців домашнього арешту 28-річного каліфорнійця Річарда Пінеду, який продавав номери банківських рахунків російським інтернет-тролями, звинуваченим спецпрокурором Робертом Міллером у втручанні в американські вибори 2016 року.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Пінеда почав займатися цим "бізнесом" у 2014 році. Спочатку він продавав номери власних рахунків, які відкривав у різних американських банках. Згодом відкривати рахунки на своє ім'я ставало все складніше, і Пінеда знайшов в інтернеті продавців, у яких він почав купувати номери банківських рахунків і перепродувати їх із невеликою націнкою.

Таким чином Пінеда за три з половиною роки заробив від 40 до 95 тис. доларів.

Покупці користувалися його послугами в основному для того, щоб пройти перевірку, яку влаштовує своїм новим клієнтам платіжна система PayPal. Новий клієнт повинен надати номер свого банківського рахунку, на який PayPal кладе для перевірки невелику суму і просить клієнта повідомити її точний розмір, підтверджуючи таким чином, що він законний власник цього рахунку, що має до нього повний доступ.

Пінеда продавав анонімним покупцям номери рахунків, а потім повідомляв їм, яка була перевірочна сума, щоб вони могли правильно її назвати PayPal.

Американські правоохоронці вийшли на Пінеду в грудні минулого року і прийшли до нього з обшуком. Як підкреслив його адвокат, на відміну від інших осіб, допитаних у зв'язку з "Рашагейтом", Пінеда "з самого початку чесно відповідав на всі запитання слідчих, офіційно визнав у лютому провину, підписав угоду про співпрацю і добровільно літав до Вашингтона, щоб дати свідчення великому журі, скликаному Мюллером".

Прокурори також говорили, що Пінеда дійсно надав слідству "значне сприяння" і заслуговує поблажливості. Попри це, вони не вказали конкретно, який вирок рекомендують, і лише відзначили, що федеральний висновок про покарання передбачає термін від одного до півтора року.

Захисник закликав винести вирок, не пов'язаний із позбавленням волі.

"Пінеда ніколи не розглядав себе як злодія, - продовжував захисник, - і він не планував нічого вкрасти. Ніхто ніколи не вкрав з цих рахунків ані долара..." - заявив адвокат Пінеди.

Він також підкреслив, що Пінеда є найменш значущим фігурантом цієї справи з 32 осіб, притягнутих до відповідальності на цей момент Мюллером.

Нагадаємо, раніше суд обрав запобіжний захід ще двом фігурантам, причетним до скандалу з виборами. Так, радник Трампа із зовнішньої політики Джордж Пападопулос отримав 14 діб в'язниці, а голландський юрист Алекс ван дер Зваан - 30. Обидва зізналися в брехні на допиті.

Розслідування можливого втручання Росії в президентські вибори в США триває з серпня 2016 року. Спецпрокурор Мюллер з'ясовує, чи мала місце змова штабу Дональда Трампа з Кремлем з метою підірвати позиції суперника Трампа від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

У лютому заступник генпрокурора США Рід Розенштейн заявив про намір Вашингтона домогтися екстрадиції 13 росіян, яких звинуватили в спробі вплинути на американські вибори.

12 вересня Трамп підписав указ про введення санкцій проти іноземних громадян або компаній, звинувачених у втручанні в вибори США. Згідно з повідомленням, санкції заморозять активи, обмежать доступ до фінансової системи США, а також заборонять американцям інвестувати в компанії, які потрапили під відповідні санкції. Рішення про введення санкцій, згідно з указом, прийме Держдепартамент і Міністерство фінансів США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram