ГоловнаСвіт

Ягланд допустив виключення Росії з Ради Європи

"Не можна бути наполовину членом Ради Європи, а наполовину - ні".

Ягланд допустив виключення Росії з Ради Європи
Фото: EPA/UPG

Росія може втратити право участі в роботі Комітету Міністрів Ради Європи (РЄ) - головному виконавчому органі організації, якщо не відновить виплати в бюджет РЄ. Про це заявив в середу, 10 жовтня, генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд на сесії ПАРЄ в Страсбурзі в рамках дебатів "Майбутнє Ради Європи", повідомляє DW.

"Не можна бути наполовину членом Ради Європи, а наполовину - ні", - підкреслив Ягланд. За його словами, стаття 9-та статуту РЄ дозволяє позбавити країну, яка протягом двох років не платить внески в бюджет організації, представництва в Комітеті Міністрів.  У випадку з Росією дворічний термін закінчиться в червні 2019 року, після чого "Комітет Міністрів зобов'язаний застосувати 9-ту статтю", заявив генсек.

Турбйорн Ягланд не виключив, що в результаті конфлікту з Радою Європи Москва може вирішити вийти з його складу. "Якщо стане зрозуміло, що Росія йде, я невідкладно запропоную Комітету Міністрів відкоригувати бюджет РЄ", - сказав Ягланд.

Як стало відомо DW, на 12 жовтня в Страсбурзі заплановано позачергове засідання Комітету міністрів РЄ, учасники якого обговорять дії країн-членів на той випадок, якщо РФ не відновить виплати. Сума щорічного внеску Москви - 33 млн євро - становить майже 10 відсотків бюджету організації. За словами співрозмовника DW, Ягланд може закликати уряди країн-членів збільшити суму їх внесків, щоб усунути фінансову пробоїну.

Однією з причин заяви генсека РЄ стало прийняте напередодні рішення Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) повернути на доопрацювання в профільний комітет проект резолюції про зміну регламенту, прийняття якої дозволило б Росії в січні 2019 року знову стати учасницею сесій ПАРЄ.

Нагадаємо, Росія позбулася права голосу в ПАРЄ після початку агресії в Україні в 2014 році. Коментуючи зазначене питання, віце-президент ПАРЄ, голова постійної делегації Верховної Ради України народний депутат Володимир Ар'єв зауважив, що "Рада Європи, нарешті, повинна зробити вибір, що важливіше: цінності або гроші", оскільки Росія весь цей час не оплачує членські внески організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram